Iz škole

Posjet Infocentru energetske efikasnosti

energetskaU nastavku SGE projekta grupa učenika naše škole s profesoricom Jadrankom Mašinom i profesoricom Antonijom Jović posjetili su 25. travnja 2013. Info centar energetske efikasnosti i doznali mnogo novih stvari.

Solarna prijevozna sredstva

Infoenergetski centar otvorila je Zadarska županija za građane u sklopu Solarno-edukacijskog centra Zadarske županije. Namijenjen je besplatnom savjetovanju o mogućnostima primjene energetski efikasnih proizvoda i sustava u kućanstvu.

U Centru su izloženi modeli energetsko efikasnih proizvoda uz informirajuće brošure koje smo i mi kao posjetitelji dobili. Naučili smo detaljnije na koje sve načine možemo uštedjeti struja u školi, ali i u domu.

Nakon predavanja koje je vodila Jelena Atlić McColgan razgledali smo Centar i saznali na kojem principu rade solarni auti, bicikle i sl. Učenici i profesori Srednje strukovne škole Vice Vlatkovića od jednog su starog automobila napravili novi kojemu je glavni pogon solarna energija. Najzanimljivije je bilo kada su se dobrovoljci mogli provozati u automobilu na solarnu energiju, golf autiću te biciklu na solarnu energiju.

Posjet Energetskom centru je dakako bio koristan i zanimljiv. To je samo jedna u nizu radionica i djelovanja na štednji električne struje i energije. Pilot projekt koji je pokrenut ove godine jako je koristan upravo zato što će se time uštedjet velika količina novca i barem ćemo malo pridonijeti zaštiti našeg planeta za buduće generacije.

Tekst i fotografije: Ana Grgica Knežević, 7.r.

Oznake