Pljesak za...

Šahisti 2. u Dalmaciji

Šahisti 2. u Dalmaciji

Nakon osvojenoga 1. mjesta na Županijskom natjecanju u šahu u konkurenciji 11 škola, u utorak 21. veljače 2017. godine čekao nas je pokušaj pobjede na Poluzavršnici državnoga prvenstva koji će se održati u Šibeniku.

Pokušaj je bio vrlo uspješan pa smo osvojili 2. mjesto u Dalmaciji.

Šahovski putopis

Naš učitelj kojeg mi često na šahovskoj sekciji zovemo trenerom (pa se on malo naljuti jer kaže da mi treniramo njega) Zdenko Sikirić izabrao je nas petoricu za sudjelovanje na turniru. To smo: Karlo Mijić (5. b), Angelo Batur (6. a), Jure Skoblar (3. b), Jakov Skoblar (6. b) i Josip Baumgartner (6. c).

Minibusom do Šibenika

Krenuli smo minibusom u 9 sati zajedno s pobjednicama Županijskoga natjecanja djevojčica, ekipom OŠ Privlaka. Nakon kratkoga putovanja na kojem smo vidjeli brojne strojeve koji grade novu cestu kraj grada Vodica i prošli preko estuarija rijeke Krke (tako nam je rekao naš trener, ups, učitelj) stigli smo u grad Šibenik pred OŠ Meterize. Škola je nova, velika i raskošna. Ima i lift pa smo se svi s našim učiteljem vozili na kat. On je bio presretan kad je vidio lift, ali nije baš bio tako sretan kad smo se svih šestero nagurali pored njega.

Najmlađa smo ekipa

Turnir se održao u školskoj knjižnici, a naši suparnici bile su ekipe škola pobjednica Županijskih natjecanja u Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Odmah smo uočili da smo mi daleko namlađa ekipa jer su neki igrači bili puno veći od nas i imali su prištiće. Kapetan naše ekipe bio je naš najbolji igrač Karlo Mijić, koji je sudjelovao u ždrijebu, dok smo mi ostali složili šahovske garniture koje smo bili dužni donijeti kao i satove koje smo na znak sudca namjestili na 25 minuta. To znači da svaki igrač ima 25 minuta vremena za igru i ako jednom od igrača istekne vrijeme izgubio je partiju bez obzira na stanje na šahovskoj ploči.

U prvom kolu igrali smo protiv OŠ “Split III“ koja će, pokazat će se kasnije biti pobjednik turnira. Prvenstva u šahu igraju se ekipno s po četiri igrača u svakoj ekipi i svi igraju istovremeno. Nakon 30-ak minuta na svim pločama je bilo izjednačeno, ali na našim satovima bilo je manje vremena nego na satovima ekipe iz Splita i morali smo igrati brže što je dovelo do grešaka pa smo u završnicama izgubili i to na svim pločama.

Jure Skoblar – najmlađi natjecatelj

U splitskoj ekipi bila su dva sedmaša i dva osmaša. Prije početka smo se upoznali. Karlo je neke i poznavao jer su se susretali na turnirima šahovskih klubova Dalmacije. Najviše su ispitivali Juru Skoblara jer im je bilo čudno kako već u trećem razredu može biti pobjednik na Županijskom natjecanju. Kasnije je i djevojčica iz novinarske sekcije škole domaćina  imala intervju s Jurom. Bilo je smiješno, a na kraju je rekla da je Jure sladak. Nama su slađe bile čokoladice Bananko koje je Jakov kupio.

Osvojeno 2. mjesto

U drugom kolu igrali smo protiv OŠ „Vladimira Nazora“ iz grada Ploča i pobijedili rezultatom  3 : 1. Tada smo znali da smo sigurno treći, ali ako pobijedimo ekipu OŠ „Petra Krešimira IV“ iz Šibenika možemo biti drugi.  Taj meč počeo je odlično jer je Josip Baumgartner najbržim matom na turniru pobijedio na četvrtoj ploči. Trebala nam je još jedna pobjeda za neodlučen rezultat, ali su ubrzo pobijedili  Jure i Angelo, a Karlo je, iako slabiji za lovca, toliko namučio svoga suparnika igrom s dva topa da mu je on ponudio remi što je Karlo prihvatio. Tako je rezultat bio 3,5 : 0,5. Drugo mjesto bilo je osvojeno i morali smo samo čekati da završe igrati djevojčice. Učenice OŠ Privlaka su, kao i mi, osvojile drugo mjesto.

Dodjela pehara

Tada je uslijedila dodjela pehara koji je primio Angelo iako smo svi pokušavali da to bude netko drugi jer je on primio pehar i na Županijskom natjecanju. Učitelj nas je slikao svojim mobitelom, ali Angelo nije ispuštao pehar iz ruku sve dok nas učitelj nije slikao našim mobitelima.  Angelo se odvojio od pehara tek kad smo se vratili u Zadar jer ga je morao dati učitelju da ga odnese u školu.

Zajednički ručak

Nakon turnira imali smo zajednički ručak u restoranu „Antin gušt“ u Šibeniku. Nismo baš znali gdje je pa je i naš učitelj kao i svi mi uključio internet, ne da bi igrao igrice, nego da bi na google kartama pronašao restoran i put prema njemu. Dok je on tražio, vozač je pitao prolaznika za restoran i problem je bio riješen. Ručak je bio ukusan, konobar nam je dao šifru za wi-fi, Angelo je naručio pizzu i dao nam svima malo pa mu više nismo uzimali pehar iz ruku.

Povratak u Zadar

Oko 15 sati krenuli smo kući autoputem, učitelj nam je kupio grickalica i slatkiša pa smo jeli u minibusu dok je učitelj pričao o povijesti Hrvata vozaču koji je bio jako zainteresiran, iako je odmah rekao učitelju da slabo pamti. Vozač nam se svima jako svidio, svima se obraća s prijatelju i voljeli bismo ponovno s njim na putovanje.

Sretni smo se vratili kući, ali dogodine ćemo pokušati opet biti prvi u našoj županiji kako bi pokušali na poluzavršnici u Splitu biti prvi i plasirati se na Državno natjecanje.

Braća Jakov i Jure, Angelo, Josip i Karlo