Iz škole

Sat povijesti u Znanstvenoj knjižnici

znans_knjiznica1Dana 28. siječnja 2013. učenici osmih razreda posjetili su Znanstvenu knjižnicu gdje su imali sat povijesti, a tema je bila Akcija Maslenica.

Najprije su pogledali izložbu “Maslenica ´93 u fondu Znanstvene knjižnice Zadar”, posvećenu 20. obljetnici prve veće oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu.

Poučna izložba

Vidjeli su 40 monografskih publikacija, izbor članaka i serijskih publikacija koje se temom vezuju za Akciju Maslenica. Izložba je podijeljena u nekoliko skupina. U vitrinama se nalaze monografske publikacije, dio knjiga koji s različitih pristupa govore o povijesti Domovinskog rata u kojem je Maslenica nezaobilazan segment i publikacije koje govore o povijesti Domovinskog rata na zadarskom području.

U vitrinama se reprezentativno nalaze časopisi Hrvatski vojnik i Vojni policajac, a u okvirima na zidovima pisano je svjedočanstvo akcije prikazano kroz dnevni tisak od 1993. do 2013. godine. Prikazan je kratki video o Akciji Maslenica.

Nakon kratkog filma i poruke kako smo mi generacija koja treba drugima prenositi istinu o Domovinskom ratu te kako ga ne smijemo zaboraviti, krenuli smo u obilazak Znanstvene knjižnice. U obilasku knjižnice saznali smo da naša Znanstvena knjižnica posjeduje literaturu iz svih područja ljudskog znanja. Osnovao ju  Pietr Alessadar Paraviji. Danas naša Znanstvena knjižnica ima preko pola milijuna knjiga koje su posebne vrijednosti.

U spremištu smo vidjeli prvo izdanje Judite Marka Marulića ,Vilu Slovinku Jurja Barakovića, prve novine Kraljski Dalmatin i mnoge druge vrijedne knjige. Iz velike zbirke pergamena vidjeli smo najstariju, koja je pisana u Zadru 15. studenog 1174. godine. U njoj piše da je zadarski nadbiskup Lampridije, knez Morosini i suci donijeli presudu da određena zemlja u Petrčanima kod Zadra pripadne Samostanu sv. Marije u Zadru.

Tekst: Anđela Brkljača 8.r.
Fotografije: Petra Drača, 8.r.

Oznake