Pljesak za...

Smotra hrvatskoga školskog filma

Smotra hrvatskoga školskog filma

U Sinju, alkarskom gradu podno Splita, od 21. do 23. rujna 2017. godine održana je Smotra hrvatskoga školskog filma u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Na smotri je bilo puno djece i mladeži, filmaša iz raznih dijelova Hrvatske. Film ‘Loreta i Nora’ naše filmske družine Z(k)adar svrstan je među deset najboljih filmova ovogodišnje smotre.

Tri dana filmskoga uživanja

Užitak filmskoga druženja započeo je još u autobusu koji je krenuo iz Vukovara, putem skupljao filmaše Slavonije da bismo im se mi pridružili na ulazu autoceste Zadar 2. S nama su bili i filmaši iz susjedne nam škole Zadarski otoci. Uz ugodno druženje ubrzo smo stigli do Sinja gdje su nas domaćini srdačno dočekali.

U tri dana 50 filmova učenika osnovnih i srednjih škola

U Sinju je od 21. do 23. rujna održana peta Smotra hrvatskoga školskoga filma. Od više od sto prijavljenih filmova Stručno povjerenstvo odabralo je 50 koji su bili prikazani u Gradskomu kinu, Sinj. Za razliku od ostalih filmskih festivala, ovdje smo mogli vidjeti i filmove srednjoškolaca. Bila je to, kako bismo mi u Dalmaciji rekli, prava fešta od filma. Redali su se igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni filmovi.

Stručno povjerenstvo

Smotre obuhvaća filmsko i videostvaralaštvo te stručne razgovore i okrugle stolove s voditeljima i učenicima, članovima filmskih i videodružina. Povjerenstvo u sastavu Krešimir Mikić, filmolog, predsjednik; Istvan Filakovity, akademski redatelj, slobodni umjetnik; Neven Hitrec, akademski redatelj, slobodni umjetnik; Miran Miošić, akademski montažer i profesor na Filmskoj akademiji nije nazočilo u punom sastavu, no na završnoj svečanosti u Alkarskim dvorima o filmovima su govorili predsjednik Krešimir Mikić, Neven Hitrec i dr. sc. Srećko Listeš.

Škola domaćin bila je Osnovna škola Ivana Lovrića iz Sinja.

Izlet na Stari Grad  

Drugi smo se dan popeli na Stari grad, srednjovjekovnu utvrdu na brdu iznad samog Sinja, sa zavjetnom crkvom na vrhu. Taj važni kulturno-povijesni objekt je simbol Sinja. Naime, pod zidinama sinjske utvrde vodila se čuvena bitka s turskim osvajačima 1715. g. u čast koje se i danas održava Sinjska alka, jedinstveno natjecanje takve vrste u svijetu. Izlet nas je još više sprijateljio, a snimili smo i odlične fotografije.

Među deset najboljih

Laura Stilinović i ja s profesoricom Slavicom Kovač predstavljali smo naš film Loreta i Nora. Bilo je lijepo slušati pohvale nakon projekcije. Naime, naš se film svidio publici pa smo dobili veliki pljesak. Našoj sreći nije bilo kraja kada je na završnoj svečanosti proglašeno 10 najboljih filmova, a među njima i naš film.

Evo deset najboljih filmova po izboru Povjerenstva:

  • To je moja mama, OŠ Vladimira Nazora, Slavonski Brod
  • Dvije priče, OŠ Strahoninec
  • Bajka o ribaru i zlatnoj ribici, OŠ Gornji Mihaljevec
  • Zašto – zato, OŠ Bartola Kašića, Zagreb
  • Ja, poluotok, OŠ oca Petra Perice, Makarska
  • Moji učenici, moj život, OŠ Rudeš, Zagreb
  • Loreta i Nora, OŠ Stanovi, Zadar
  • Scenarij za školski film, OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb
  • Ole i Trufa, II. OŠ Čakovec
  • Boxy, SŠ Petra Šegedina, Korčula

 

Tekst Ivana Bakarić, 8. r.

Fotografije: Laura Stilinović, 8. r.