Slobodno vrijeme

Stručna ekskurzija učitelja

Stručna ekskurzija učitelja

Djelatnici OŠ Stanovi i OŠ Zadarski otoci 9. prosinca 2017. bili su na stručnoj ekskurziji u Zagrebu gdje su posjetili multimedijsku izložbu u čast Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih vizionara, pod nazivom NIKOLA TESLA – MIND FROM THE FUTURE.

Najveći znanstveno-umjetnički događaj

U Meštrovićevu paviljonu u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika postavljena je izložba koja nosi titulu najvećega znanstveno-umjetničkog događaja godine.

Autorica koncepcije izložbe je  filmska redateljica i animatorica Helena Bulaja Madunić, a kroz postav je pokazala i neka svoja promišljanja o velikom znanstveniku. Izložbu je zamislila kao kulisu za animirani film uključivši u njega jedanaest  hrvatskih suvremenih umjetnika koji su svojim radovima interpretirali Teslin lik i djelo. U kružnom prostoru galerije instaliran je Hotel Budućnosti, po uzoru na nikad realizirani Gaudijev projekt Hotel Attraction, u kojem živi Teslin um zajedno s Teslinim i našim suvremenicima. Osim veze sa suvremenošću, možemo pratiti i Teslin životni put koji se isprepliće s kontekstom. Počinje od Smiljana i njegova prvoga poznatog izuma – turbine načinjene od hruštova, preko gimnazijskih dana u Karlovcu, do njegova boravka u New Yorku.

Izložba premijerno kreće iz Zagreba te nastavlja putovanje po gradovima u kojima je Nikola Tesla ostavio najveći trag.

Izložba nas je oduševila suvremenošću, inovativnošću i multimedijalnom interaktivnošću.

Tekst i fotografije: Božena Ivankov, knjižničarka