Iz škole

Zeleni ured

Mladen Antolić i Jelena Atlić McColgan
Mladen Antolić i Jelena Atlić McColgan
Mladen Antolić i Jelena Atlić McColgan

Otkako smo postali međunarodna ekoškola, naše ekoaktivnosti ne prestaju. Uskoro ćemo potpisati pismo namjere i tako će naša škola postati dio velike ekoobitelji Zelenog ureda. Cilj Zelenog ureda je proširiti već postojeće aktivnosti koje se rade na razini ekoškola s naglaskom na energetsku učinkovitost.

Budimo još zeleniji

Članovi Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Mladen Antolić i Jelena Atlić McColgan, članovi Grada Zadra Žana Klarić i Tea Grašo te ravnatelji i voditelji ekoprograma zadarskih ekoškola, okupili su se 1. ožujka 2013. u našoj školi da bi se dogovorili o osnivanju Zelenog ureda.

Kada se postignu dogovori, pismo namjere bit će potpisano s gradonačelnikom.

Grad Zadar organizirat će tjedan energetske učinkovitosti od 22. do 27. travnja te u sklopu tog tjedna jedan će se dan održati otvaranje Zelenog ureda u zadarskim ekoškolama: OŠ Stanovi, čija je voditeljica ekoprograma profesorica Jadranka Mašina, te OŠ Šime Budinića, čija je voditeljica profesorica Sandra Nikolić-Kajtez.

Prvi je cilj Zelenog ureda djelovanje na svijest svih onih koji borave u tom uredu, odnosno školi. Potrebno je obratiti pažnju na sva mjesta gdje se troši energija i voda. Svojim ponašanjem utjecati na ukupnu potrošnju, smanjenje troškova za potrošenu energiju u radnim prostorima i vlastitom domu te motiviranje za odgovorno ponašanje prema okolišu.

Međutim, za osnivanje Zelenog ureda nije dovoljna samo motivacija, već treba složiti i nekakav program. Za početak, pokrenut je ‘pilot program’ koji je u tijeku, i smjer je jako dobar, a započet je u prometnoj srednjoj školi.

Tekst i fotografije: Dora Klarić, 7.r.

Oznake