Gosti urednici

Čahuljica – OŠ Šime Budinića Zadar

Pozdrav, dragi novinari Koraka!
Radujemo se suradnji s vašim školskim listom. Šaljemo prilog o primanju naše škole u Međunarodne ekoškole jer nam je poznato da ste i vi član.
Ove godine tiskali smo trinaesti broj Čehuljice. List izlazi jednom godišnje na šezdeset stranica. U njemu su zastupljene neke od stalnih rubrika kao što su Događajnica, Eko kutak, Literarno-likovni kutak, Filmoteka… Uvijek nastojimo uvesti i nove rubrike. Temama koje obrađujemo želimo biti zanimljivi i poučni.

Uredništvo Čehuljice

Naša je škola postala Međunarodna ekoškola

 

NAŠA ŠKOLA – EKO ŠKOLA

 

U travnju 2011. je naša škola dobila status Ekoškole, a u svibnju joj je dodijeljena povelja i zelena zastava.

S početkom prošle školske godine 2010./2011. škola se odlučila uključiti u brojne projekte među kojima je prednjačilo uključenje u program međunarodnih ekoškola. Težeći k tom ostvarenju počelo se uređivati školski vrt. Tako su oko škole posađena prva stabla, biljke trajnice, uređen je maslinik, a uz to i sve travnate površine su se ponovo zazelenjele punim sjajem. U listopadu je škola podnijela zahtjev za uključivanjem u program Ekoškola. Prioritet je bio ušteda energije, prvenstveno vode. Učinjene su i prve velike promjene, sva rasvjeta je zamijenjena s onom ekološki prihvatljivijom, promijenjeni su uređaji koji štede vodu, a u svakoj učionici iznad prekidača za svjetla osvanuo je natpis koji je nastojao skrenuti pozornost za štednju.


Kako je naša škola već pet godina za redom prvak države u Ekokvizu to je dalo još dodatan poticaj za uključenje u program. Također je osnovana eko patrola. Učenici škole sa školskom koordinatoricom uključivali su se u brojne projekte od kojih se može istaknuti izrada digitalnog herbarija algi koje su učenici sakupili zajedno s članovima udruge za očuvanje bioraznolikosti Aurelia, zatim provođenje projektnog dana „Kopaj s nama“ u kojem su učenici naše škole zajedno sa štićenicima Doma za odgoj djece i mladeži iz Zadra pomogli u ozelenjivanju okoliša Doma, nadalje u suradnji s Nestle Hrvatska proveden je program edukacije o zdravoj prehrani pod nazivom „Vrtim zdravi film“.


U travnju 2011. godine OŠ Šime Budinića dobila je status ekoškole, a 13. svibnja dodijeljena je povelja i zelena zastava, koja je na dan škole svečano obješena. Tom događaju prisustvovao je naš poznati fotograf Šime Strikoman, i svojom milenijskom fotografijom zabilježio svečani trenutak. Na taj način odali smo posebnu važnost tom, za nas, svečanom činu čime smo ušli u ovu veliku obitelj Eko škola. Time smo dobili veliku važnost, ali i odgovornost da implementiramo ekološki pristup u sve što činimo.

7 ekokoraka koje je trebalo pratiti da bi stigli do ovog značajnog međunarodnog priznanja:
1.    osnivanje odbora Eko-škole
2.     ocjena stanja okoliša
3.     plan djelovanje
4.     praćenje stanja i ocjenjivanje
5.     rad prema nastavnom planu i programu
6.     obavješćivanje javnosti i uključivanje medija
7.     Eko-kodeks

Zara Škibola, 7.e