Gosti urednici

Klinček – OŠ Sveti Petar Orehovec

Pozdrav morski ljudi,

javljamo vam se iz male općine Sveti Petar Orehovec koja se nalazi oko 60-tak kilometara od Zagreba, odnosno u  Koprivničko-križevačkoj županiji. Naša školica ove godine broji 352 učenika zajedno s 4 područne škole. Malo nas je, ali naš će Klinček  biti buckast jer novinara ima dosta. Ove godine prijavilo nas se tridesetak. Nije da su baš svi nešto napisali, ali su gotovo svi dali po neku ideju što bi trebalo pisati,  pa će naš list ove godine biti još deblji nego lani. 

Mi smo ovih dana upravo u završnoj fazi. Počeo se raditi prelom, no  još smo u frci što s naslovnom stranicom jer smo za glavnu temu odabrali INTELIGENCIJU. No, to su već slatke muke, jer glavnina posla je odrađena i očekujemo da bi za desetak dana naši čitatelji mogli listati Klinček kojem je ovo vjerojatno posljednja godina u tiskanom izdanju.

Pretpostavljamo da ste i vi u gužvi i da se radi punom parom. Želimo vam puno zanimljivih tekstova i puno klikova na stranice vaših Koraka.

U ime svoje ekipe šaljem vam pozdrave s hladnog sjeverozapada,

klinčekica  Tihana Tremski, glavna urednica

Kutinčanin poduplao vrijeme prijašnjeg svjetskog rekordera

 

U američkim knjižnicama navodno se  najviše krade, a u našoj se školskoj knjižnici najviše čita. Naravno, radi se o Guinnissovoj knjizi rekorda čiji neobični rekordi privlače naše učenike da je uvijek iznova listaju. No, za jedan od najnovijih hrvatskih rekorda, nismo doznali iz knjige nego zahvaljujući našem facebook prijateljstvu s kutinskim srednjoškolcem Mariom Plantosarem.

On je od ljetos ponosni vlasnik rekorda u balansiranju lopte na potplatu tenisice. Ovaj osamnaestogodišnjak  je 19. srpnja 2011., pred mnoštvom znatiželjnika i dva nezavisna svjedoka, na trgu u centru Kutine u ležećem položaju balansirao loptu čak 8 minuta i 3 sekunde, čime je oborio dosadašnji Guinessov rekord od 4 minute.

Takvu spretnost s balansiranjem lopte postigao je zahvaljujući bavljenju freestayle nogometom koji ga je „odveo“ i na državno prvenstvo, te na dva svjetska prvenstva u Pragu. – Na državnom prvenstvu na natjecanju Red Bull Street Style održanom u Zagrebu u veljači 2010.  došao sam do četvrtfinala u kojem sam ispao od pobjednika natjecanja, dok sam lani i predlani na svjetskim prvenstvima u Pragu ušao u Top 10.

Lani u disciplini parovi, sa svojim bratićem, a godinu prije  u disciplini Sick Three (3 povezana trika, što teže to bolje) – rekao nam je Mario, koji je ideju za obaranje rekorda dobio gledajući na MTV-u emisiju Rob Dyrdek’s Fantasy Factory. No, iako je potvrđeno da je oborio svjetski rekord, Mario još nije siguran hoće li njegov rekord biti objavljen u knjizi za 2013., jer kako nam je rekao, samo 10 posto rekorda oborenih u nekoj godini završi u  Guinnessovoj knjizi rekorda.

Tihana Crnčić, 8.a

Pivar zaslužan za izdavanje najprodavanije knjige u svijetu

Guinnesova knjiga rekorda izlazi svake godine od 1955. Ideju za izdavanje knjige dobio je upravitelj čuvene Guinnessove  pivovare Sir Hugh Beaver, kad se, malo više popivši, nakon jednog lova daleke 1951. zakačio s prijateljem oko toga koja europska ptica najbrže leti. Pokazalo se da je njegova ideja bila izvrsna jer je Guinnessova knjiga rekorda postala najprodavanija knjiga u svijetu. Pronašli smo podatak da je 2003. izdan 100 milijunti primjerak knjige.

 

Freestyle ili trik nogomet

Nogomet kakav prakticira Mario je kombinacija različitih trikova s loptom. Nagla popularizacija i razvoj freestayla nogometa kao zasebnog sporta započela je početkom ovog stoljeća nakon sve većeg broja tv reklama u kojim su  poznati svjetski igrači izvodili trikove s loptom.  Prvo natjecanje u freesyle nogometu održalo se u Amsterdamu 2003. godine. Najpoznatijih hrvatski freestyle nogometaš je Marin Pirner koji je svoje  umijeće demonstrirao i u polufinalu Supertalent showa Nove TV 2012.

 

Guinness za rekorde ne daje novčane nagrade

Za obaranje Guinnessova rekorda svjetski prvaci dobivaju Guinnessov certifikat,  no  novčane nagrade nema. Kako ući u Guinessovu knjigu rekorda, odnosno koje uvjete treba zadovoljiti da neki rekord bude priznat može se proučiti na www.guinnessworldrecords.com .

 

Fotke: Plentosar- Mario Plentosar za obaranja rekorda 19. 07. 2011.

Foto: privatna arhiva M.P.
91- Guinnessova knjiga rekorda 2006- Foto: Tihana Crnčić