Iz škole

Čitamo li

Tribina Čitanje, potreba ili…

Filmska družina Z(K)adar i Novinarska družina Koraci iz Osnovne škole Stanovi u školi su 21. listopada 2015. priredile tribinu s temom Čitanje, potreba ili … Gošće tribine bile su doc. dr. sc. Kornelija Kuvač-Levačić, Dinka Juričić, prof., Žozefina Žentil Barić, knjižničarka u Gradskoj knjižnici. Prava poslastica tribine bilo je pripovijedanje Jasne Held, hrvatske pripovjedačice bajki i priča.

Čitamo  li?

Tribina je osmišljena kao multimedijalni događaj: spoj filmskoga zapisa o čitalačkim navikama, poticanja čitalačke pismenosti, te pripovijedanja izvornih narodnih pripovjedaka.
Na samom početku vrijedni filmaši Z(k)adra prikazali su netom snimljeni dokumentarac Čitamo li?, u kojem su učenici naše škole govorili o svojem odnosu prema čitanju: od obožavanja čitanja do nerazumijevanja njegova smisla i značenja.

Poticanje na čitanje

Gošće tribine cijeli su život posvetile upravo poticanju djece i mladih na čitanje. Kornelija Kuvač-Levačić , docentica na Odjelu za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru, govorila je o čitateljskim kompetencijama djece i mladih. U svojem je govoru iznijela poražavajući podatak da samo 4% mladih iz cijele Hrvatske ima naviku čitanja.

Druga predavačica, a nama učenicima i najzanimljivija, bila je profesorica hrvatskoga jezika Dinka Juričić, danas urednica u Školskoj knjizi te voditeljica brojnih radionica o motiviranju, komunikacijskim vještinama i brzom čitanju, odnosno računalno potpomognutomu učenju. Svoje emotivno i djeci prilagođeno izlaganje, naslovila je rječnikom onih komu je predavanje i namijenila Zašto je čitanje fora? Nije važno čitati da čitamo, već da otkrijemo priču. Najvažnije je čitati ono što voliš. Ako dobro čitaš, znat ćeš i pričati. – bile su njezine vrlo poticajne riječi.

Žozefina Žentil Barić dobro je poznata zadarskim mladim ljubiteljima knjiga i blogova za djecu i mlade Tragači i Knjiški frikovi, koje je pokrenula, a o iskustvima iz njihova rada govorila je pod naslovom Čitam, klikam, pričam.

Važnost čitanja

Ovo je bio vrlo zanimljiv projekt u kojem smo saznali nešto više o važnosti te samoj ljepoti čitanja, kao što je i sam Albert Einsten rekao: Ako želite imati pametne ljude, čitajte djeci bajke!
A bajke, i to izvorne, pripovijedala je Jasna Held između predavanja na oduševljenje publike, velike i male.
Kada su mikrofon preuzeli učenici, pitanjima nije bilo kraja. Bio je to dokaz uspješnosti treće po redu tribine koju su organizirali učenici radeći u izvannastavnim aktivnostima.
Večer smo zaokružili pjesmom Čuvaj me koju je naša voditeljica tribine Iva Prgić pjevala i u svojem vrlo uspješnom televizijskome nastupu u Zvjezdicama.

Napisala: Danijela Dujela
Fotografirao: Filip Šimičević