Iz škole

Osmaši u Vukovaru

Osmaši u Vukovaru

Dana 4. svibnja 2017. oko 10:30 sati, osmi razredi OŠ Stanovi zakoračili su na trodnevni put u Vukovar. Kao prva generacija osmaša u našoj školi koja je dobila priliku da posjeti Vukovar, bili smo jako zahvalni. 

Na povijesnom izvoru

Vožnja  do Vukovara trajala je 7 sati. Ugodno smo se smjestili u motel. U sobama nas je bilo preko deset, što je uvelike doprinijelo druženju i međusobnom upoznavanju jer u motelu nije bilo interneta. Kakva sreća u nesreći! Nakon večere  prošetali smo Vukovarskim ulicama i razgledali grad.

Putovima branitelja

Sljedeći dan nakon doručka posjetili smo Gradski muzej Vučedolske  kulture. Nazočili smo predavanju na temu Domovinski rat i bitka za Vukovar. Navečer je slijedila zabava u klubu, koja  je po mišljenju svih jedan od najboljih dijelova putovanja.

Treći dan, ujedno i posljednji, čekao  nas je obilazak mnogih povijesnih lokaliteta. Obilazak vojarne, logora i sve opreme i oružja sačuvanih iz rata, zaintrigirao je mnoge. U pratnji vodiča posjetili smo Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti te Spomen-dom Ovčaru i istoimenu masovnu grobnicu. Neka mjesta nije bilo lako posjetiti i ostati ravnodušan. Svaki je spomenik imao svoju priču, nažalost  tužnu,  povijest se ispisala na sudbinama grada Vukovara i Vukovaraca.

Posjet Vukovarskoj bolnici

Došao je red i na posjet Vukovarskoj bolnici. Mjesto koje nas je sve dojmilo i ostavilo bez teksta. Također činjenica da jedna takva ustanova, koja se po svim pravima i deklaracijama mora poštedjeti, pretrpjela takav užas i strahotu. Nakon posjeta Memorijalnomu groblju i vožnje pokraj kukuruznog puta ili Puta spasa, završili smo obilazak Vukovara.

Osvojili smo 1. mjesto u kvizu

Na kraju ovoga prekrasnoga putovanja sudjelovali smo u kvizu o Vukovaru i Domovinskom ratu. Naši  predstavnici  Luka Sabalić i Marko Filipović (8. b), osvojili su 1. mjesto i  osvjetlali obraz naše škole i njezinih učenika.
Ovo putovanje meni i mojim prijateljima značilo je mnogo. Upoznali smo se s našom poviješću i posjetili drugačiju okolinu nego što  je ona u kojoj živimo. Nadam se da će svi osmaši imati priliku posjetiti Vukovar i doživjeti isto što i mi.

Josipa Dujić, 8. r.

U prilogu objavljujemo dojmove ostalih učenika:

Škola mira

„… i u čast svima zbog kojih danas bez straha, s ponosom i puna srca možemo reći da smo Hrvati.“ Dojmovi se još nisu slegli, riječi ne izlaze lako, ali srce je tu, puno ponosa i ljubavi. Do kraja stranice ima još puno, ali tako je teško emocije prenijeti na papir. Tako je teško opisati kako je Vukovar promijenio nas, kako nas je Vukovar učinio ljudima.

Mnogi su smatrali kako je odlazak svih osmaša u Vukovar nepotrebni trošak, ali ne, nije. To je ulaganje u budućnost, ulaganje u mir. Važno je znati žrtvu koja je pala za Vukovar. Važno je znati koliko je branitelja poginulo za našu slobodnu Hrvatsku. Važno je znati da se ne zaboravi i još bitnije da se ne ponovi. Škola mira naziv je jednog predavanja, ali škola mira je zapravo čitavo putovanje u Vukovar. Jer ni u jednom trenutku nismo osjećali mržnju prema nekom drugom narodu. Jedino što smo osjećali ljubav je i ponos.

Vukovar nas je promijenio, ali kako je i Siniša Glavašević rekao: „Grad – to ste vi!“ I baš zato hvala svima! Hvala našoj dragoj voditeljici i njezinom bratu heroju, hvala svima koji su nam držali predavanja, hvala našim profesorima, hvala branitelju koji se u isto vrijeme kad i mi našao na Ovčari, hvala mu na odličnom govoru. Hvala svim ljudima dobre volje koji su nas popratili smiješkom dok smo prolazili Vukovarom. Hvala svima koji su nam pomogli da postanemo ljudi.

A moje ime? Moje ime je ime djeteta kojem ste promijenili način gledanja na život. Još jednom vam zahvaljujem i šaljem puno pozdrava iz Zadra. Pozdravite mi Vukovar, Grad Heroj i sve njegove heroje.

                                                                             Generacija osmaša OŠ Stanovi 2016./2017.