Iz škole

Dan grada Zadra

Dan grada Zadra

Povodom obilježavanja Dana grada Zadra i spomendana njegovoga zaštitnika, svetog Krševana, u petak 24. studenoga 2017. u OŠ Stanovi održana je priredba posvećena tom  danu. U programu su sudjelovali učenici viših i nižih razreda naše škole.

 Četiri nebeska zaštitnika

Zadar ima četiri nebeska zaštitnika, svoje svetce Krševana, Stošiju, Šimuna i Zoila. Glavni zaštitnik je upravo sveti Krševan, zbog čega se i Dan grada slavi na njegov dan, 24. studenoga. Sveti Krševan se također nalazi na grbu i zastavi grada, a crkva svetog Krševana u Zadru smatra se jednom od najljepših spomenika romaničke arhitekture u Hrvatskoj.

Svečana priredba

Svečanost je započela u 11 sati, a u programu su sudjelovali učenici viših i nižih razreda škole. Priredbu su otvorili solisti Donat Senkić i Luka Donđivić iz 6. a razreda, uz pratnju zbora OŠ Stanovi, s pjesmom „Dite zadarsko“. Nakon njihove izvedbe, Dino Dvorski iz 3. c razreda učiteljice Antonije Jurice, izveo je recitaciju pjesme „Zadre, grade moj“. Za Dinom su uslijedili učenici 3. a razreda, pod vodstvom učiteljice Suzane Phillips, izvedbom starinske himne „Pjesma domovini“. Antea Jakešević, učenica 7. c razreda i članica dramske skupine, izvela je dirljivu recitaciju pjesme „A kad bi…“, pjesnika Branka Ljubičića. Program su nastavili učenici četvrtih razreda, vođeni nastavnicom glazbene kulture Lindom Subotić, koji su izveli pjesmu „Zadarski kanal“, autora Rudija Martinova. Nakon glazbe, učenici 4. a razreda, pod vodstvom svoje učiteljice Tamare Maroje Rimanić, izveli su prigodni igrokaz Tina Kolumbića „Igramo se grada“.

Glazbeni dio priredbe

Uslijedio je nastup dvije učenice 2. c razreda: Luna Bagarić, uz „anđeosku“ pratnju Paule Čolo, izvela je pjesmu „Zadarska bajka“ i svojim izvrsnim solističkim nastupom podigla publiku na noge. Nakon Lune, učenici 2. a razreda, pod vodstvom učiteljice Ane Paleke, izveli su igrokaz „Svojeglavo slovo“, kojim su oduševili sve prisutne. Za kraj priredbe školski je zbor, uz klavirsku pratnju nastavnice Linde Subotić, izveo pjesmu „Kalelarga“,  legendarnog zadarskog kantautora Tomislava Ivčića.

Priredbu su vodile učenice 8. razreda Teuta i Hana koje su u odjavi čestitale imendan svim Krševanima i Dan grada Zadra svim velikim i malim Zadranima i Zadrankama.

 

Niko Heder, 6. r.

Fotografije: iz arhive škole

 

 

Oznake