Susreti

Dan šaha u OŠ Stanovi

Dan šaha u OŠ Stanovi

‘Kad ugledaš dobar potez, počni tražiti bolji’ – izjava je njemačkoga velemajstora i svjetskoga prvaka u šahu, matematičara i filozofa Emanuela Laskera. Vođeni ovom motivacijom, a zahvaljujući inicijativi strastvenoga zaljubljenika u šah, profesora povijesti i geografije Zdenka Sikirića,  učenici šahovske sekcije OŠ Stanovi imali su iznimnu čast obilježiti ovaj dan, zaigravši partiju šaha protiv međunarodnoga šahovskog majstora Patrika Levačića.

 Susret s međunarodnim šahovskim majstorom

U četvrtak 9. studenoga 2017. na inicijativu dr. sc. Patrika Levačića, međunarodnoga  šahovskog majstora i profesora na zadarskom Sveučilištu, u svrhu promicanja pozitivnih učinaka šaha na razvoj intelektualnih sposobnosti kod djece, u našoj je školi održan Dan šaha koji su uz podršku ravnatelja, zajednički organizirali voditelj šahovske sekcije profesor  Zdenko Sikirić, naši školski šahisti, učitelj pripravnik Dejan Majdandžić.

Vrijedni  učenici 8. b razreda koji su u holu pripremili sve potrebno da bi se održala igra. Motivima šaha ukrasili su prostor i stolove za igru na kojima su složili 12 šahovskih ploča sa ukupno 384 figure. Program je otvorio ravnatelj Markica Perić, prepričavši učenicima motivirajuću i zanimljivu legendu o šahu te naglasivši kako je za šah potrebna inteligencija koja se očituje u novim i nepoznatim situacijama.

Pozitivni učinci šaha

Majstor Levačić u kratkom razgovoru i pozdravnom govoru istaknuo je neke od  pozitivnih učinaka šaha, a mi smo izdvojili neke:

– povećanje koncentracije i unaprjeđenje pamćenja

– šah ističe  važnost analiziranja problema,  planiranja i kontinuiranog nadgledanja igre (s obzirom da manjak planiranja i nadgledanja odmah rezultira lošim rezultatom)

– šah zahtijeva sposobnost predviđanja mogućih poteza, pa pomaže u razvijanju vizualnih i specijalnih sposobnosti

– šah omogućava vježbanje samostalnog donošenja brzih odluka pod vremenskim pritiskom.

Simultanka na 12 ploča

U simultanki majstora Levačića na 12 ploča svoje znanje u igri šaha okušali su članovi šahovske sekcije OŠ Stanovi  koji su aktualni prvaci županije i doprvaci Dalmacije. Svi prisutni imali su priliku pogledati prezentaciju o povijesti šaha i pravilima igre koju su zajednički pripremili učitelji povijesti.

Kao iznenađenje bio je dolazak dvojice igrača KK Zadar – Luke Tomasa i Tonija Jelenkovića u pratnji gospodina Zdenka Perića i direktora košarkaškog kluba Zadar Željka Žilaveca. Ravnatelj škole profesor Markica Marko Perić uručio je zahvalnice majstoru Levačiću i igračima, a direktor KK Zadar školi je poklonio knjigu „Krešo – legenda o Krešimiru Ćosiću“. Nakon pozdravnih riječi ravnatelja i majstora Levačića započela je igra te je majstor Levačić u vremenu oko 80 minuta pobijedio na svim pločama.

Majstor Levačić  bio je vrlo zadovoljan svojim prvim gostovanjem u našoj školi i ponudio svoje znanje o šahu u pripremi naše školske ekipe za nadolazeća natjecanja od kojih je prvo već u srijedu, a to je Županijsko natjecanje osnovnih škola koje će se održati u OŠ Bartola Kašića.

Učenici šahisti

Članovi školske ekipe koji su prvaci županije 2016./2017. Karlo Mijić iz 6. b, Angelo Batur iz 7. a, Jakov Skoblar iz 7. b, Jure Skoblar iz 4. b, Josip Baumgartner iz 7. C i jedina učenica Ema Pintarić iz 7. b te Marino Marčina iz 7. b, Toni Gladović iz 7. b, Dino Mandra iz 8 b, Josip Bilić iz 8. c i  Andrija Baumgartner iz 6 c imali su priliku i čast igrati s međunarodnim majstorom šaha.

Jakov Skoblar, 7. b

Foto: arhiva škole

Oznake