Zadarski kantunić

Davisov kup u Zadru

Davisov kup u Zadru

Zadar je prošloga vikenda postao grad tenisa. Od od 16. do 18. rujna 2016. navijali smo za hrvatske tenisače u polufinalnom dvoboju Hrvatske i Francuske u  Davisovu kupu. U četvrtak su na Forumu, pored staroga velebnog Donata izvučeni parovi. Prije ždrijeba, tenisači su se družili s djecom, a svatko je htio i selfi s poznatim tenisačima. Meni je to uspjelo.

Divno je biti dio navijača

Što je Davisov kup? Poznato je to međudržavno natjecanje tenisača za prijelazni pehar Dwighta Filleya Davisa. Dwight Filley Davis poznati je američki tenisač i političar (1879. – 1945,) koji je 1900. osnovao ovo međunarodno tenisko natjecanje.

Poraz Borne Čorića

Sa Foruma tenisači i mnogobrojna publika preselili su u petak u zadarski hram košarke na Višnjiku, dvoranu Krešimira Ćosića. Bilo je divno biti dio navijača za koje je i sam Marin Čilić rekao kako znaju napraviti odličnu atmosferu.

Kup su otvorili Borna Ćorić i Richard Gasquet. Publika je žustro navijala, no Francuz je u tri seta pobijedio Bornu. Francuski navijači, naoružani navijačkim rekvizitima, bili su oduševljeni.

Čilić nadigrao Lucasa Pouilla

Oko tri sata trajao je susret Čilića i Lucasa Pouilla. Čilić je nosio „kockasti“ dres što je nas navijače dodatno motiviralo. Atmosfera je bila uzavrela i našim se navijačima vratio optimizam zahvaljujući Čilićevoj pobjedi.

Spektakularni dvojac

Kup je doživio svoj vrhunac u subotu u igri parova. Najbolji par na svijetu: Pierre Huges i Herbert i Nicolas Mahut nisu se mogli suprotstaviti razigranom Čiliću i Dodigu. Nošeni zadarskom publikom pobijedili su Francuze 3 : 1 u setovima i tako Hrvatsku odveli u finale koji će se održati u Hrvatskoj s Argentinom.

Valja napomenuti da je Hrvatska 4. prosinca 2005. godine pobijedila u Bratislavi  Slovačku i tako prvi put osvojila Davisov kup. Nadamo se da će naši tenisači predvođeni Marinom Čilićem ponoviti uspjeh Gorana Ivaniševića, Marija Ančića, Ive Karlovića i Ivana Ljubičića .

Branimir Klapan, 7. r.

Miroslav Čačić, prof.