Tema broja - Osamnaest godina Koraka

Dora Klarić, urednica digitalnih ‘Koraka’

Dora Klarić, urednica digitalnih Koraka

Dora Klarić bila je novinarka ‘Koraka’ četiri godine. Počela je krajem prvog polugodišta 5. razreda prije punih 7 godina. Najviše je pisala o događajima u školi, napravila brojne razgovore s ljudima izvan škole, a njoj najdraži radovi bili su oni koje je pisala za LiDraNo.

Urednica Koraka postala je 2013. godine u 7. razredu pa je istu funkciju obavljala i u 8. Danas je maturantica Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru.

Digitalni list zahtjeva aktualnost

Dorin djed Božidar Klarić novinarski je posao radio 41 godinu, i kako je sam rekao, to je najljepši posao koji je mogao izabrati. „S obzirom da sam se s profesoricom Kovač pripremala za LiDraNo, došle smo na ideju kako bih mogla pisati o djedu, jer što je bolje od informacija iz prve ruke, kada se i sami bavite novinarstvom. Od djeda sam puno naučila i maksimalno sam pokušala to znanje prenijeti i na ostale radove koje sam pisala.“ – s osmijehom govori Dora.

Uspjeh na LiDraNu

Vrlo uspješna urednica Koraka bila je dvije godine, no smatra da je najviše postigla i naučila na samom kraju osnovne škole, u 8. razredu.

„Bilo je jako zabavno raditi digitalni oblik Koraka, jer za razliku od tiskanog oblika, bitno je svaki dan tražiti aktualne vijesti, o njima pisati te ih što prije objaviti. Kada je riječ o digitalnom obliku, nove vijesti vrlo brzo postanu stare. Sve u svemu, bilo je veoma uzbudljivo i dinamično.“ – prisjeća se Dora.

Dora je 2014. sudjelovala na LiDraNu kao urednica Koraka i kao novinarka s pojedinačnim novinarskim radom Kolica su tu da me guraju kroz život. Bilo je to za nju predivno iskustvo. Te godine otišla je, kako kaže, bez prevelikih očekivanja, s obzirom da je konkurencija svake godine bila sve veća, no kao i pojedinačni novinarski rad, tako i školski list bili su najbolji radovi na gradskoj i županijskoj razini, a Koraci i na državnoj.

„Bila sam jako ponosna na Korake, ali i na svoj samostalni rad jer sam pisala o Arbnori, djevojci koja ima bolest staklenih  kostiju, a koju sam upoznala preko društvene mreže. S obzirom da je tema broja Koraka bila ruganje, Arbnora i ja smo prenijele jako dobru poruku djeci i barem na ovaj način podignuli svijest o tako važnoj temi.“

Na pitanje što će joj posebno ostati u sjećanju iz perioda Koraka odgovorila je da su to nova poznanstva i prijateljstva, putovanja i složnost koje nije nedostajalo u maloj novinarskoj družini Koraka.

Psihologinja ili novinarka

Danas je Dora maturantica Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru. Uz svakodnevno učenje priprema se za maturu. Novinarstvom se više ne bavi, jer kako kaže za to nema prilike budući da u njezinoj gimnaziji nema novinarske sekcije, a ima i jako puno obaveza kojih je svaki dan sve više.

„Nakon gimnazije planiram upisati psihologiju. To mi je trenutno najveća želja, a tko zna, možda krenem i djedovim stopama.“ – rekla je Dora, a mi joj to od srca i želimo.

Mia Pinčić, 8. r.

Fotografije iz Dorina albuma i arhiva Koraka

O Dorinim prvim koracima u novinarstvu pročitajte OVDJE.