Trenutci zabave

Fidget spinner – nova zabava

Fidget spinner – nova zabava

 Već nekoliko dana djeca, a i odrasli diljem svijeta luduju za manijom Fidget spinner-a. Naravno Fidget nije zaobišao ni učenike naše škole. U mojem razredu, imaju ga gotovo svi. Hoće li zamijeniti mobitele u rukama. Žuti, crveni, plavi, svih boja i oblika vrte se među našim prstima. Neki ih stavljaju i na lice. Najvažnije je da se vrte što brže i duže.

Igračka ili pomagalo za koncentraciju

Fidget spinner navodno je namijenjen osobama s poremećajima koncentracije, autizma ili hiperaktivnosti kako bi pojačao koncentraciju.

U svim oblicima i bojama

Izumili su ga još davne 1980. godine, no tek je sad, nakon 37 godina postao svjetski hit. Sastoji se od tri propelera, drži se između dva prsta, a kada se jako zavrti to može potrajati od 10 do 20 sekundi. Na tržištu se, naravno, može pronaći u svim oblicima i bojama (metalni, svjetleći, šareni, zlatni…). I dok je u SAD-u zabranjen u školama zbog odsutnosti djece na satovima, mi u Hrvatskoj ih slobodno koristimo.

Vješta marketinška priča

Mislim kako je to još jedna marketinška priča za nas, naivnu djecu, koja padamo na svaki novi trend koji se pojavi na tržištu. Roditeljska mišljenja su podijeljena. Prvi su zgroženi.  Smatraju da je to još jedna prevara i uspoređuju ga sa sotonizmom te svojoj djeci ne daju da se s njim igraju. Drugi pak prate i prihvaćaju svaki novi trend i smatraju ga vrlo zabavnim pa sa svojom djecom imaju poveću kolekciju i igraju se s njima.

Kako god, moramo priznati da su Fidget Spinneri preplavili svijet te su must have u 2017. godini!

 

Ema Lukin, 6. r.

fotografije: Jakov Skoblar, 6. r.