Trenutci zabave

Osvrt na novelu i film ‘Starac i more’

Osvrt na novelu i film  Starac i more

Svakom je čitatelju poznato da kad se neko književno djelo prevodi s izvornog jezika na drugi, pred prevoditeljem je težak zadatak. Ponekad i nema zamjenske riječi za neki izraz pa onda djelo gubi na moći i ljepoti.  Zato je težak posao prevoditelja, rekao je Sveti Jeronim, zaštitnik prevoditelja.  Slično se događa kad  neko veliko književno djelo prenosimo na film. Vrebaju iste zamke.

Vizualizacija radnje novele i filma

Starac i more, pripovijetku velikoga američkog književnika, nobelovca Ernesta Hemingwaya, Aleksandar Petrov pretočio je u animirani film za koji je 2000. godine dobio prestižnu filmsku nagradu Oskar za najbolji kratki film. U svega dvadesetak minuta prikazana je radnja novele/romana, koja striktno prati misao pisca.

Tehnikom boje na staklu dočarana je borba, želja za opstankom te hrabrost starca koji ulazi u borbu iznad svojih mogućnosti. Veliku ribu možemo interpretirati kao kušnju koju će nadjačati  vjera u sebe te dovesti do ostvarenja cilja. Glazbom je postignuta dinamičnost filma koja, kod gledatelja stvara napetost isčekivanja radnje koja sljedi. Film gledatelju servira vizualni doživljaj preko kojega potiče osjećaje.

Suprotno filmu, kad čitamo roman, vizualizacija radnje prepuštena je samome čitatelju i tako daje mašti više mogućnosti.  Kad čitamo djelo prepušteni smo bogatstvu autorova izražavanja, riječima kojima prenosi svoje misli, svoj doživljaj i potiče nas na sudjelovanje.

Kratkim savršenim prozama Hemingway nastoji prikazati svoja djela ovakvima kakvih ih primaju nesavršena osjetila promatrača. Brojna ponavljana, varijacije rečenog uspio je usavršiti do majstorstva. Po samoj savršenoj kompoziciji  navedenoga djela, autor nas želi uvesti u dublju tematiku same čovjekove egzistencije. Daje nam temeljnu tvrdnju djela o kojoj se da mnogo reći; naime „Čovjek nije stvoren da bude pobijeđen. Čovjeka mogu uništiti, ali ga ne mogu poraziti”. Hemingway samo bilježi stvarnost na svoj način, što ga je uvrstilo u šačicu najvećih pisaca svjetske književnosti.

Fotografije autora filma i njegova ateljea možete pogledati OVDJE.

Lara Šuljić 8. r.