Trenutci zabave

Videospotom do inkluzije

Videospotom do inkluzije 

Ovo je proljeće za Filmsku družinu Z(k)adar bilo iznimno zanimljivo i drugačije. S učenicima OŠ Voštarnica sudjelovali smo u snimanju njihova glazbenoga videospota pod nazivom Čuvajmo boje vode. Videospot je osvojio 1. nagradu na Međunarodnom projektu Video S-factor kojemu je cilj bio inkluzija mladih s teškoćama u razvoju putem snimanja video spotova.

Radosna suradnja

Poziv koji je stigao iz OŠ Vošternica našoj filmskoj družini jako nas je obradovao. S učenicima i njihovim učiteljima snimat ćemo videospot Čuvajmo boje vode na istoimenu pjesmu Jelene Radan.

Naime, OŠ Voštarnica uključila se u međunarodni projekt Video S-factor kojemu je cilj inkluzija mladih s teškoćama u razvoju snimanjem video spotova, a organiziran je u Sloveniji.

U videospot trebali su uključiti učenike iz redovne škole, a njihov izbor nas kao suradnika, ispunio nas je ponosom.

Snimanje videospota

Snimajući ovaj spot naučili smo da je inkluzija proces uključivanje osoba s različitim oblikom invalidnosti u što aktivnije i ravnopravnije sudjelovanje u društvu. Koja je naša uloga u snimanju? Ovaj put stajat ćemo ispred, a ne iza kamere.

Rad na videospotu bio je jako zanimljiv. Snimali smo na Punti Bajlo, na plaži u Ninu, u Vruljici i na Pozdravu Suncu. Druženje s učenicima iz OŠ Voštarnica bilo je za nas radosno iskustvo. A najsjajnija zvjezdica ovoga glazbenog videa bila je djevojčica Antonela Basioli obučena u morsku vilu Vodenčicu. Zajedno s njom u našim gumenim čizmicama ušli smo u more, prskali se, smijali i promatrali čudasan svijet ispod mora. Našao se tu i maleni rak koji je baš u vrijeme snimanja prošetao plažom kao da prati ritam naše glazbe i poput pravog glumca pridobio pozornost sve djece na čijim je licima zasjao osmijeh od uha do uha.

Prva nagrada u međunarodnoj konkurenciji

Prošlo je neko vrijeme dok su izabrane i montirane sve scene, što nije bio nimalo lak zadatak, jer sve je trebalo biti dovršeno do 10. svibnja kada je u HNK Zadar održana premijera.

Nažalost 18. svibnja 2017. u Semič u Sloveniju nismo išli s učiteljima i učenicima iz OŠ Voštarnica, ali nas je vijest, da je njihov spot proglašen najboljim u međunarodnoj kategoriji, jako obradovala. OŠ Voštarnica je osvajanjem prvoga mjesta na ovom međunarodnom natjecanju dobila veliko priznanje i prikazala kako izgleda inkluzija u praksi.

Kad su se pobjednici vratili u Zadar, vijest su popratili svi mediji, a za snimanje HRT-ove emisije „Dobro jutro, Hrvatska“, pozvani smo i mi.

„Tri stvari su nam ostale od raja: zvijezde u noći, cvijeće po danu i dječje oči“ – rekao je Dante Alighieri, a u suradnji s učenicima Osnovne škole Voštarnica u to smo se i uvjerili. Filmsko stvaralaštvo u našem Z(k)adru uvijek nam donosi nova prijateljstva, nova iskustva, nove radosti, nova znanja i vještine.

Lara Šuljić, 8. r.

Fotografije: Iz arhiva Z(k)adra