Iz škole

I ove godine samo jedan prvašić

U Područnom odjelu naše škole u Crnom i ove godine samo jedan prvašić – učenica Leonarda Marnika.

Ovo je već druga godina za redom da kroz školska vrata prolazi samo jedan prvašić.

Prošle je godine to bio Dominik Grgurović o kojem smo snimili dokumentarni film pod nazivom D kao Dominik. A prije Dominika u školi generacijama unatrag nije bilo takvog slučaja.

Dok neki roditelji svoju djecu šalju u grad, većina roditelji to ne žele. Ne žele da im dijete ide u dvije smjene, niti da putuje, a kamoli da ga oni voze i dovoze, kada im je ovdje sve bliže.

Pitali smo malenu Leu je li joj to problem, te njezinu mamu što ona misli o tome.

Otkrila nam je da, iako je jedina učenica prvoga razreda, nije jedina u razredu jer su s njom u učionici trećaši – njih četvero. U školi se radi u dva kombinirana odjela. Tako su spojeni prvaši i trećaši te drugaši s četvrtašima.

Leonarda nam je rekla da je njezina učiteljica Denis Končurat, a najboli predmet hrvatski jer je najlakši. Najteži joj je engleski jezik. Saznali smo da u slobodno vrijeme baš i ne voli čitati slikovnice, nego samo kad mora. Radije se igra sa svojom starijom sestrom, Lucijom koja pohađa četvrti razred u istoj školi. Za učiteljicu ima samo  komplimente. Kaže da je dobra, draga, da joj sve dobro objasni.

A njezina mama nam je rekla da joj je drago što joj dijete ide u ovu školu jer ima već dosta prijatelja, svi su rođaci ili dosta dobri prijatelji. Ova škola im je nešto kao malo ozbiljniji vrtić. Mama ju je poslala u ovu školu jer joj je bliže nego u grad, jer u istu školu ide sestra, Lucija, a pohađala ju je i sestra Lorena koja sada odlična učenica osmog razreda.

Petra Vidaić, 8.r.