Iz škole

Kako smo s Potjehom tražili istinu

Dani Ivane Brlić-Mažuranić

U ovim travanjskim, čarobnim danima prisjećamo se Ivane Brlić-Mažuranić. Rodila se u Ogulinu 18. dana ovoga mjeseca 1897. godine. Stoga su šestaši, njoj u čast, imali zajednički sat Hrvatskoga jezika koji je vodio naš ravnatelj Markica Perić, prof. hrvatskoga jezika i autor instalacije Bjesomar i bjesovi.

Kako smo s Potjehom tražili istinu

 A baš sve se vrtjelo oko priče o Potjehu koji je ostavio svojega djeda kako bi našao istinu. No trebamo li ostaviti najbliže, ili su oni upravo ta istina.

Na školskoj pozornici bili su zagonetni, ručno rađeni bjesovi i Bjesomar. Pronašao ih je naš ravnatelj u odbačenoj lozi koja više nije davala ploda. Malo umjetničkoga dodira i eto bjesova i Bjesomara koji su svojom zloćom obmanuli unuke.

A što su bjesovi, upitao nas je ravnatelj. Sve su to zloće i negativnosti koje nas okružuju: zavist, ljubomora, pohlepa, škrtost, ruganje, ismijavanje, krađa, mržnja, tučnjava, droga, alkohol, rat, netolerancija, ne prihvaćanje različitosti i sve ono što nas vodi životnom nizbrdicom.

Pričao je prof. Perić i o sinu iz Šume Striborove i o ribaru Palunku, ali o Potjehu najviše. Naučio nas je puno toga: bjesovi nam ne mogu ništa ako ih mi sami ne odlučimo prihvatiti u sebe.

Naučio nas je i prisjetio da ćemo i mi jednoga dana ostarjeti pa da, baš zbog toga, poštujemo starije i da im pomažemo. Ovaj ću sat pamtiti zauvijek.

Instalaciju od ponedjeljka možete pogledati u Gradskoj knjižnici.

Napisala: Paola Brnin

Fotografirala: Antonija Pavičić