Susreti

Književni susret s pjesnikom Nikolom Šimićem Toninom

Književni susret s pjesnikom Nikolom Šimićem Toninom

Mi imamo krila

i uvijek spremni smo na let,

mala nam je planeta,

mali nam je svijet.

Stihovi su iz najnovije zbirke pjesama pod nazivom „Mi sanjamo u boji” Nikole Šimića Tonina koju je pjesnik predstavio učenicima od prvog do četvrtog razreda OŠ Stanovi Zadar.

Mi sanjamo u boji

Na ugodnom i veselom književnom susretu učenici prvog i drugog razreda recitirali su pjesme Ivan i Ivo, Netko je nacrtao dva srca na zidu škole, Bubamara i bubamarko, Nesretan Petar Pan, Mi sanjamo u boji i Visidjed.

Nikola Šimić Tonin je pjesnik, romanopisac, dramski pisac, pisac za djecu, književni, likovni i dramski kritičar. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su samo neke nagrada Grada Knina, nagrada za dječju knjigu godine i roman godine. Rodom je iz Zenice, a danas živi i stvara u Zadru.

Pjesnik je objasnio učenicima koliko je puno truda i rada potrebno uložiti kako bi se knjiga našla na policama knjižnica i knjižara. Govorio nam je o tome gdje sve pronalazi inspiraciju za svoje pjesme i druga književna djela, a otkrio nam je da je svoju prvu pjesmu pod nazivom Slikar snijeg napisao već u drugom razredu osnovne škole.

Raspjevani učenici

Neke pjesme iz ove zbirke su uglazbljene pa tako i pjesma Mi mornari koju u originalu pjevaju Klinci iz Kraljevskoga grada Knina, a pobjednica je Malog Kninskog festivala i Festivalala u Đurđevcu. Skladbu i aranžman napravio je Davor Jašek. Na ovom književnom susretu otpjevali su nam je učenici 4. a i 4. d razreda OŠ Stanovi okupljeni u Mali zbor pod vodstvom učiteljice Ane Ribić.

Književni susret s pjesnikom Nikolom Šimić Tonin protekao je u veselom i razigranom tonu, punom pjesme, rime i dječjeg smijeha. Hvala pjesniku na ugodnom druženju.

 

Adrijana Baždarić, učenica 6. r.