Susreti

Susret sa Zlatkom Krilićem

Susret sa Zlatkom Krilićem

Da kišovit dan može biti razigran i pun smijeha, dokazao je danas Zlatko Krilić, autor niza odličnih knjiga za djecu, u OŠ Stanovi. Početak plovidbe, Prvi sudar, Veliki zavodnik, Čudnovata istina, Zagonetno pismo, Zabranjena vrata… samo su neka od njegovih razigranih djela što izazivaju smijeh baš kao i njihov autor. Duhovita, maštovita i zabavna osoba. Osoba koju svakako treba upoznati.

Urnebesno književno druženje

Mjesec smo knjige obilježili na najbolji mogući način zahvaljujući našoj knjižničarki Boženi Ivankov koja je u goste pozvala književnika Zlatka Krilića. Našeg smo gosta dočekali sa suzdrženim pljeskom, no ubrzo smo se zahvaljujući njegovoj spontanosti i smislu za humor opustili pa je svaki pljesak bio jači od prethodnoga.

Glazbeni doček gosta

U susret s pjesnikom uvela nas je Lara Vrsaljko, učenica 5. razreda, pročitavši ulomak iz romana Zabranjena vrata. No, vrata nikako nisu ostala zabranjena, dapače širom ih je otvorio sam književnik komunicirajući s publikom „nagovarajući nas“ da ni za živu glavu ne čitamo njegove knjige, što je izazvalo buru smijeha i gromoglasan pljesak.
Atmosferu su dodatno zagrijali učenici 7. b razreda Dino Mandra, odsviravši na klavijaturama mađarski čardaš, te Ema i Paola otpjevavši uz pratnju profesorice Magdalene Miočić, pjesmu Zaljubila sam se grupe Detour.

U znaku ljubavi

Tema ljubavi protezala se i dalje. Slušali smo ljubavne dogodovštine Krilićeva, kako sam kaže, najdražeg junaka romana i pripovjedaka Zlatka Krilića. Književnik nas je tako zainteresirao da smo ga molili da nam čita još i još, a on se s nama šalio, čitao pa prestajao, uglavnom od smijeha zacaklila se i poneka suza.

Zatim su na red došla i pitanja učenika. Uglavnom su bila vezana uz život pisca, uz pisanje i piščevu inspiraciju, a zahvaljujući Rokovu pitanju, saznali smo da gospodin Krilić nosi tenisice br 48 i , kako sam kaže, živi na velikoj nozi. Uz smijeh, šalu i neprimjetno učenje ovaj se susret privodio kraju. A kakav bi to bio kraj da nam opet nisu zasvirali i zapjevali Dino, Ema i Paola oborivši razdraganu publiku s nogu. Gromoglasnim pljeskom ispratili smo gospodina Krilića u nadi novoga susreta. Uto se oglasilo i zvono. Bio je ovo jedan od ljepših školskih satova.

Napisala Ema Dražić, 7. r.

Fotografirali Vedran Miolović, Slavica Kovač