Susreti

Kraljeva zlatna krletka oduševila učenike

Prva slikovnica na hrvatskome i romskome jeziku

Povodom Međunarodnoga dana tolerancije 17. studenoga 2015. u Osnovnoj školi Stanovi u Zadru, predstavljena je prva dvojezična slikovnica napisana na hrvatskome i romskome jeziku.

Kraljeva zlatna krletka oduševila učenike

Autori slikovnice, na 8. međunarodnome festivalu književnosti Dani prijatelja knjige održanom u Rijeci 6. i 7. studenoga 2015. godine, dobili su niz nagrada. Književnik Nikola Šimić Tonin dobitnik je Književnog pera za najbolju dječju knjigu, za njezin romski prijevod Thagaresko sumnakuno kafezo nagrađen je Veljko Kajtazi, dok je Boris Žuža nagrađen za ilustraciju.

Uz autora bajke Nikolu Šimića Tonina, o slikovnici su na predstavljanju govorili ilustrator Boris Žuža, učitelj likovne kulture u Stanovima i poznati zadarski umjetnik te urednica Žaklina Kutija. Od početne zamisli bajke do realizacije slikovnice prošle su tri godine, a da je 2015. proglašena godinom Roma, saznali su tek u Rijeci.

Predstavljanje je započelo poznatom romskom pjesmom Đelem, đelem u izvedbi urednice slikovnice Žakline Kutije, a na harmonici i gitari pratili su je učitelj talijanskoga jezika naše škole Ivan Hajdić i Magdalena Miočić, učiteljica glazbene kulture.

Sam književnik potječe iz multinacionalne sredine gdje je u osnovnoj školi u razredu bilo i Roma. – Ako bi se za ijedan narod moglo reći da je bajkovit, onda su to Romi. Previše je predrasuda o njima koji su najčešće zasnovani na strahu, a strah izvire iz neznanja. – istakao je gospodin Tonin. – Oni su srasli s prirodom, a priroda je tako jednostavna.

Na upit moderatorice razgovora, profesorice Slavice Kovač zašto je baš izabrao Borisa Žužu za ilustratora, autor je iznio kako je Žuža svojim ilustracijama slikovnici udahnuo dušu.
– Lijepa riječ i slika stvaraju sinergiju. U cijeloj je bajci ples i pokret pa su crteži izvirali iz samoga teksta. – dodao je profesor Žuža.

Prepun školski hol zažagorio je na samome kraju kada su učenici iz publike postavljali mnogobrojna pitanja, a gospodin Šimić Tonin slikovnicom je nagradio tri najzanimljivija pitanja.

Napisala: Stella Čolo
Fotografirao: Filip Šimičević