Tema broja - Naša druga strana

KRAV MAGA kao naša druga strana

 

Nakon što završi škola i sve obaveze vezane uz zadaće, obitelj i prijatelje mi odlazimo na treninge Krav Mage. To je naša druga strana. Krav Maga praktična je metoda borbe koja obučava kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada. Krav Maga obučava samoobranu, borilačke i borbene vještine, kao i vještine zaštite drugih, a sve to na jedinstven i jednostavan način učenja. Ipak, osnovna filozofija treninga i obuke je situacija „on ili ja“ u okruženju gdje bi poraz bio smrtonosan.

POVIJEST KRAV MAGE
Krav Maga izraelska je borilačka vještina uvelike prihvaćena u vojsci, policiji i sličnim granama kao obrana od golorukih, pa i naoružanih napadača. Pokazala se kao izvrsna na terenu, a ime je dobila od svoga osnivača Imricha Sde-Ora. Eyal Yanilov desna je ruka samome osnivaču, i to preko petnaest godina te vodi Međunarodnu „Krav Maga“ federaciju. Krav Maga počela je raditi pod tim imenom od osnivanja Izraela 1948. g., no sam osnivač učio je mnoge netom nakon njegova prebjega pred nacistima 1940. iz Bratislave u tadašnju Palestinu. Da nije prebjegao, ostali bismo vjerojatno bez jedne efikasne i učinkovite borilačke vještine. Krav Maga sustav je samoobrane koji je razvila izraelska vojska. Na hebrejskome naziv doslovno znači „kontaktna borba”. Razvio ju je mađarski boksač i hrvač Imrich Lichtenfeld 30-ih godina dvadesetoga stoljeća, a tehniku su prve upotrijebile izraelske podzemne paravojne organizacije (kao što je Haganah). Kada je Izrael postao službena država 1948. g., Lichtenfeld je imenovan za glavnoga instruktora i borbenoga trenera za Izraelske obrambene snage (IDF). Od tada se Krav Maga proširila, a sada se prakticira u više od 30 zemalja diljem svijeta.

VRSTE NAPADA
Na prvi pogled Krav Maga može izgledati kao borilačka vještina, ali to je zapravo oblik borbe bez pravila i ograničenja. Borilačke vještine kao što su džudo, karate, pa čak i hrvanje smatraju se sportovima; Krav Maga je, s druge strane, regulirani oblik borbe. Zapravo, poanta je sustava srušiti neprijatelja što je prije moguće. Neki učitelji to objašnjavaju kao „umjetnost vraćanja kući živa”, što znači da se udarci u prepone, gušenje i udarci glavom smatraju prihvatljivim potezima. Osim što se koriste svojim tijelima za borbu, praktikanti se poučavaju koristiti se okolišem kao oružjem. To znači naučiti upotrijebiti bilo koji predmet u blizini, od boca do palica za bejzbol kao zamjenu za oružje. Cilj je izbjeći ozljede u stvarnim scenarijima, kao što su tučnjave, ulični napadi i nasilni susreti. Napredni učenici uče se obraniti od napada pištoljem i nožem, scenarija višestrukih napadača, blokade glave i borbi na tlu. Većina tečajeva samoobrane danas podučava neke varijacije Krav Mage.

Leona Pucar, 8.b
Petra Dukić, 8.a