Zadarski kantunić

Nagrade najboljima

Dan izvannastavnih aktivnosti završio je na najljepši mogući način – nastupima učenika svih deset osnovnih škola u Hrvatskom narodnom kazalištu, Zadar s početkom u 19 sati.

Najuspješnijim učenicima na državnim natjecanjima, gradonačelnik Zvonimir Vrančić uručio je nagrade i pohvalnice.

Ples, pjesma, gluma

Drugi dio Dana izvannastavnih aktivnosti nastavio se u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru. U prepunom gledalištu našli su se učenici, roditelji, učitelji i građani koji su podržali najmlađe sugrađane.

Svečanost je započela hrvatskom himnom koju je izveo pjevački zbor OŠ Smiljevac pod ravnanjem Diane Dundović.

Zatim je gradonačelnik pozdravio učenike i učitelje istakavši kako ga neizmjerno veseli što večeras može pozdraviti sve učenike zadarskih škola koji su sudjelovali u ovoj manifestaciji. Pozdravio je i sve njihove učitelje, a posebno mame i tate koji su došli u kazalište podržati ih u njihovim nastupima.


OŠ Šimuna Kožičića Benje

“Više od 7.000 učenika pohađa deset osnovnih škola u Zadru, a podučava ih oko 500 nastavnika. U današnjem programu na Poluotoku sudjelovalo je gotovo 6.000 osnovaca. Vi ste danas donijeli radost na naše ulice i razgalili naše građane. Ponosan sam što je Grad pokrenuo ovu akciju prije tri godine”, rekao je gospodin Vrančić. Nastavnicima je poručio da i dalje nastave svoj posao obavljati časno i da nikada ne zanemare odgojnu ulogu.

“Djeci poručujem da poslušaju nas starije, svoje roditelje i nastavnike te da prihvate životne i moralne vrijednosti kojima ih učimo. Djeco, uvažite poštenje, znanje i upornost jer samo te vrline donose dugotrajan uspjeh! Samo se te vrline isplate u životu. Nemojte se povoditi za lošim primjerima jer takav ‘uspjeh’ ne traje dugo i ne završi dobro”, završio je svoje obraćanje gradonačelnik.

Osnovnu školu Smiljevac predstavile su pjesmom  Mi smo prvaci učenice Barbara Maškarin, Anica Lujanović, Ana Šikić, Doris Župan, Franka Volpi-Kobal i Tea Rogić uz pratnju školskog zbora. Njihova mentorica je Diana Dundović.

Iz Privatne osnovna škola Nova o Školju je recitirala Ana Šarić, a za nastup ju je pripremila nezina učiteljica Stanislava Nikolić Aras.

Vrlo dojmljiv nastup imala je dramska družina Ane Milković i Ivane Birse iz Osnovne škole Voštarnica koja nas je povela u svijet nijemog filma predstavom U parku. Pokazali su kako za prave osjećaje riječi nisu potrebne.


Državni prvaci s gradonačelnikom

Kada se u zajedničkom stvaranju nađu učenici i profesori zajedno, nastaje prekrasna himna škole. Upravo su to učinili u Osnovnoj školi Šime Budinića. Tekst himne napisala je učenica Patricija Joza, a glazbu prof. Tomislav Pehar koji je i dirigirao zborom.

Najveći pljesak dobila je učenica 5. razreda naše škole Anđela Malinka koja je svojim doista anđeoskim glasom otpjevala Ave Mariju ne ostavivši ravnodušnim nikoga. Bilo je pravo uživanje slušati je.

Zatim su nastupili mladi glazbenici iz Osnovne glazbene škole sv. Benedikta. Odsvirali su Ljubicu Dore Pejačević pod ravnanjem profesora Igora Cecića.

Veselu scensku igru Princess Amalia na engleskom jeziku izveli su učenici iz Osnovne škole Bartula Kašića prikazavši kako prinčevima u pomoć pristiže Pitagorin poučak. Za nastup ih je pripremila Ksenija Vidmar-Ninčević.

Učiteljica Asja Vuković iz osnovne škole Šimuna Kožičića Benje pripremila je zbor i instrumentalno-plesnu skupinu koja je izvela skladbu Lets fill our Cups. Pjesma  je napravljenu po principima Orff Schuhoerha, koji ujedinjuje ritam, pokret, ples, pjevanje, sviranje i improvizaciju. Svira se na ritamskim i melodijskim udaraljkama, gitari i blok flauti.


OŠ Zadarski otoci

Dramska skupina učenika mlađih razreda iz Osnovne škole Zadarski otoci sa svojom učiteljicom Anomarijom Botica Miljanović izvela je scensku igru Čarobna frula, a riječ čarobna svakako stoji i uz njihovu izvedbu.

Pjesmu Price Tag otpjevala je Valentina Pleša, učenica 6. razreda OŠ Krune Krstić i oduševila prisutne. Njezina je mentorica Tatjana Zorić.

Skladbu This little light of mine izveo je pjevački zbor i orkestar blok-flauta Osnovne škole Petra Preradovića pod ravnanjem Višnje Klobučar i korepetitorice Nade Smoljan.

Nakon nastupa svih škola gradonačelnik je podijelio darove učenicima i njihovim mentorima koji su na državnim natjecanjima osvojili prva tri mjesta te učenicima koji su sudjelovali na državnim smotrama.  Čak su 62 učenika osvojila prva tri mjesta, a pratila su ih 22 mentora.

Tekst i fotografije: Marija Strgačić, 8.r.