Tema broja - Koracima po Zadru

Nebeski čuvari Zadra – sveti Krševan

Nebeski čuvari Zadra – Sveti Krševan

Hrvatski, ali i svjetski gradovi uglavnom imaju po jednog sveca zaštitnika, a Zadar je zbog brojnih i silovitih napada u prošlosti odredio čak četiri sveca zaštitnika – Svetoga Krševana, Svetoga Šimu, Svetoga Zoila i Svetu Stošiju. Nebeski čuvari Zadra štitili su ga po vjerovanju Zadrana u prošlosti, a štite ga, vjerujemo, i danas.

Sveti Krševan – svetac i mučenik

Sveti Krševan ili Krizogon bio je svetac i mučenik Rimokatoličke Crkve. U četvrtom stoljeću, u doba Dioklecijanova progona kršćana, čvrsto je vjerovao i nije se pokolebao kada je vjera bila u pitanju. Legenda kaže da je bio vjeroučitelj Svetoj Stošiji te ju je tješio pismima dok je ona bila u tamnici. Svoju vjeru nije htio izdati, čak ni pod cijenu života. A kako legenda kaže, u Akvileju je došao sam car kako bi mu ponudio visoke državne položaje ukoliko se odrekne svoje vjere. Svojoj vjeri ostao je dosljedan pa su ga okrutno mučili te najvjerojatnije  24. studenoga, odrubili glavu. Tijelo su mu nakon toga bacili u more. Svećeniku Zoilu, nedugo nakon toga tužnoga događaja, u snu se ukazao Sveti Krševan, a potom je imao i viziju gdje se nalazi njegovo tijelo. Legenda kaže da je tijelo Svetoga Krševana preneseno u Zadar 649. godine iz malog talijanskog gradića pokraj Akvileje u Zadar.

Nebeski vitez i zaštitnik Zadra

Sveti Krševan je rođen u trećem stoljeću, iako poneki izvori govore da je to bilo u četvrtom stoljeću, u Rimu. Bio je plemić i vitez. Ime mu je latinskog podrijetla, a grčki oblik imena Krizogon znači – rođen u zlatu. Prikazan je kao vitez u oklopu na konju, a nalazi se na grbu i zastavi grada. Koliko je značio Zadranima najviše govori činjenica da se njegov lik nalazi na brojnim spomenicima i građevinama, kao što su Kopnena vrata, Morska vrata, vijećnica…Kako bi mu se odužili za sve, Zadrani su mu podigli  jednu od najljepših crkava romaničke arhitekture u Hrvatskoj. Pored svih zaštitnika grada, njega su izabrali za glavnog zaštitnika, a na njegov blagdan, 24. studenoga, slavi se i Dan grada Zadra. Sada u nebeskim prostranstvima bdije nad svojim Zadrom.

Tekst: Mia Buljat, 7. r.