Tema broja - Osamnaest godina Koraka

Petra Vidaić, prva urednica dizajniranog izdanja ‘Koraka’

Petra Vidaić, prva urednica dizajniranog izdanja Koraka

Prvu smo godinu internetskog izdanja ‘Koraka’ radili u sklopu web stranice škole. Bio je to vrlo uspio eksperiment koji nas je ohrabrio da krenemo dalje pa smo tako šk. god. 2011./2012. dizajnirali izgled ‘Koraka’ i zakupili samostalnu internetsku stranicu. Budućnost je bila pred nama. Glavne urednice bile su Petra Vidaić i Marija Strgačić.

Osnovna je škola puno više od desetak predmeta

Petra je bila novinarka i filmašica pa je obje aktivnosti spojila. S filmskom se družinom dosta putovalo na festivale, a o uspjesima filmaša trebalo je pisati u Koracima.

Danas Petra radi u ugostiteljstvu, pravi pauzu u obrazovanju, kako sama kaže, i na jesen upisuje fakultet.

Film i novinarstvo – dvije ljubavi

Što te privuklo da se baviš novinarstvom? Bavila si se i filmom. Što ti je bilo draže?

Za novinarstvo mi je poticaj bila moja profesorica Slavica Kovač, koja me ubacila u te vode i na neki način mi dala vjetar u leđa da oslobodim svoju novinarsku istraživačku stranu. Ipak sam preferirala film jer je za mene to uistinu bio Hollywood u malom. Odnosno radili smo sve kao i što rade profesionalni filmaši: od početnog sinopsisa, scenarija, knjige snimanja, obilaska i fotografiranja lokacija, snimanja, montaže i promocije filma.

Urednica Koraka postala si u drugom broju internetskoga izdanja kada je stranica dizajnirana i više nije bila u sklopu portala škole. Kako su Koraci izgledali?

Opet smo krenuli otpočetka. S profesoricom Kovač osmislili smo rubrike. Naslovnica je morala biti privlačna s udarnim vijestima, rubrike  zanimljive i privlačne čitateljima. Uveli smo i nove. Anketu koja je bila vezana uz temu broja. Gosti urednici bili su novinari tada poznatih školskih listova u Hrvatskoj: Fontana, Čehuljica, Budilica, Klinček, Izvor i Škoji. Uveli smo i videovijesti i radiovijesti.

Kojim si se temama bavila u Koracima?

Teško se prisjetiti svih tema. Uglavnom sam novinarski popratila sve što se ticalo Z(k)adra. U sjećanju su mi ostala dva novinarska užitka. U Rijeku sam išla na Festival o pravima djece, na kojem sam gostovala kao suautorica filma D kao Dominik pa sam napisala i putopisnu reportažu o Rijeci. Drugi je razgovor s Matijom Dedićem nakon njegova koncerta u Zadru.

Koraci su pozvani na državnu smotru LiDraNa. 

Zasluženo smo otišli tamo. Godinu prije na LiDraNu su bila samo dva internetska školska lista Jeka iz Ilače i Koraci, većina ih je bila u papirnatom obliku. Druge godine već je bilo nekoliko internetskih izdanja. Koraci su se svima svidjeli svojom zaigranošću i mnoštvom zabavnih tema.

Uloga voditeljice

Imala si i iskustvo vođena 50. Revije hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece koja se održavala u Zadru, a vodila si i proslavu 10 godišnjice filmske družine.

Bila su to nezaboravna iskustva! Revija je slavila svoj veliki jubilej i sve je moralo biti na visini. Bilo je sedam revijskih projekcija i na svakoj je trebalo najaviti filmove. Stajala sam na pozornici pred čitavim mnoštvom ljudi i pobijedila tremu na poprilično lagan način.

Obilježavanje 10. godišnjice Z(k)adra za nas filmaše bio je poseban doživljaj. Doista,vođenje programa za mene je bilo posebno priznanje za sve što sam dotad radila u izvannastavnim aktivnostima.

Što nikad nećeš zaboraviti iz toga perioda?

Putovanja! S profesoricom Kovač, Koracima i Z(k)adrom proputovala sam od Varaždina do Šibenika pa zapadno do Rijeke. Upoznala sam mnogo ljudi, sklopila lijepa prijateljstva i shvatila da je osnovna škola puno više od desetak predmeta.

Petrina putopis pročitajte ovdje, a razgovor s Matijom Dedićem ovdje.

Ana Paola Potočnjak, 8. r.

Fotografije iz arhiva filmske i novinarske družine.