Iz škole

Proslavili smo Dan kravate

Danas su u našoj školi neki učenici bili drukčije odjeveni. Pitate se zašto? Odgovor je jednostavan. Bio je to najbolji način da obilježimo Dan kravate, koji se slavi 18. listopada.

A kako nošenje kravate za sobom povlači i nošenje košulje, dečki, ali i poneka djevojka, danas su zasjali.

I radna je disciplina bila nekako drukčija, bolje i više smo sudjelovali u nastavi. Pa još kažu da odijelo ne čini čovjeka. Dalo bi se o tome raspravljati.

Najviše učenika s košuljama i kravatama bilo je u 8.b razredu.

Evo što su neki od njih rekli:

Anita: “Neobično mi je nositi kravatu jer je u školi nitko ne nosi.”
Ivan J.: “Ja se u kravati osjećam vrlo ugodno, kao poslovni čovjek. Moji su roditelji bili sretni i iznenađeni kada su me vidjeli.”
Toni: “U kravati sam se osjećao nekako uzvišeno i volio bih da s kravatama moramo dolaziti u školu jer bi svi izgledali ljepše.”
Monika: “Sviđa mi se nositi kravatu jer je dobar modni detalj.”

ZANIMLJIVOST

Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna.

Kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom. Raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj.

 

Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom croata, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

I u 7.a nekoliko je učenika došlo s kravatom

Tekst: Božidar Klarić, fotografije Petra Vidaić