Susreti

Razgovor s novinarkom Sandrom Maričić

Ton mora biti besprijekoran.
Ton mora biti besprijekoran.
Ton mora biti besprijekoran.

Ovih je dana u našoj školi veselo. Snima se radijska emisija za djecu „Stigla je pošta“ u kojoj sudjeluje 13 učenika, novinara Koraka.

Emisiju je s našim novinarima snimala novinarka Hrvatskoga radija Sandra Maričić. Zamolila sam ju za razgovor.

S Poštom je stigla i gđa Sandra

Tko je Sandra Maričić?

Radim na hrvatskom radiju emisije za djecu i neke znanstvene emisije. Ova za djecu zove se „Stigla je pošta“, a emisija o znanosti zove se „Oko znanosti“.

Od kada postoji emisija „Stigla je pošta“?

Emisija „Stigla je pošta“ postoji preko 40 godina, dakle to je jedna od najstarijih emisija na Hrvatskom radiju. Počela se emitirati davno kada nije bilo današnjih tehnoloških mogućnosti. Danas djeca šalju snimljene priloge u digitalnom obliku, dođu nam mailom.

U samom je početku emisija je bila zamišljena drugačije. Djeca su zapravo slala svoje pisane radove, no to nisu bili novinarski, već literarni radovi i tada je uvijek uz novinara bio jedan glumac koji je čitao te radove. No, malo po malo to se mijenjalo. Djeca su nam se počela javljati telefonski ili su slala snimljene radove.

U emisiju su radili mnogi novinari. Prije mene je radila Vlasta Kulier, naša dugogodišnja novinarka, koja je sada u mirovini.

Koliko još vaših kolega radi na emisiji?

Na ovoj emisiji radim samo ja. Zapravo smo tako i podijeljeni, svatko ima svoju emisiju i onda nekad uskačemo jedni drugima. Naravno, ako ja u nekom trenutku ne mogu zbog bolesti ili sam spriječena voditi emisiju, netko od mojih kolega uskoči i nešto napravi. No u principu, emisiju vodim samo ja, Imam naravno veliku pomoć: tu su mali novinari iz osnovnih škola, a nekad se javljaju i srednjoškolci.

Kako je raditi s djecom?

Ja to volim. Zapravo po struci sam učiteljica razredne nastave. Nekako paralelno sa studijem počela sam raditi na radiju i to je ono što ja volim. Uvijek imam osjećaj da je to neka druga učionica, dakle nisam uvijek u školi, s istim razredom, ali samom emisijom imam priliku prenijeti nova znanja i spoznaje učenicima, a puno i ja naučim od djece.

Što je najzanimljivije u vašem poslu?

Upravo ta raznolikost, putovanja, prilika da se upozna mnogo različitih stvari, ljudi. Uđem u razne škole, vidim što se u školama radi i to mi doista otvara mnoga vrata.

U emisiji o znanosti uvijek moram učiti. Kada idem razgovarati s nekim fizičarom ili kemičarom o novoj tehnologiji, prije razgovora sa sugovornikom moram zapravo dosta stvari proučiti. Dakle, puno naučim i to je zapravo najzanimljivije.

Tekst: Dora Klarić, 8. r.
Fotografije: Ana Grgica Knežević, 8. r.