Pljesak za…

„Škoj“ za 20 godina Zadarske županije

Dario Petrić
Dario Petrić
Dario Petrić

Još jedan učenik naše škole ostvario je zapažen uspjeh. Pjesmom „Škoj“ na čakavskom narječju, Dario Petrić iz 6.c razreda osvojio je 1. nagradu na literarnom natječaju u povodu 20. obljetnice zadarske županije. Njegova je mentorica profesorica Dinka Golem.

Pobijedila je čakavska rič

Zadarska je županija u povodu obilježavanja 20. godina svoga utemeljenja raspisala školski natječaj pod naslovom “Zadarska županija – moja županija” namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola.

Dodjela priznanja
Dodjela priznanja najboljima održana je 17. travnja 2013. u Kazalištu lutaka Zadar gdje se okupilo mnoštvo učenika, profesora i roditelja. Nagrađenima je čestitao župan Stipe Zrilić, a potom je uslijedila podjela nagrada. Svi su učenici dobili priznanja, a njihovi mentori zahvalnice.

Pobjednička pjesma
Posebnost Darijeva rada krije se u njegovu čakavskom narječju koje je bogato lokalnim izrazima i arhaizmima. Da bi doživjeli pjesmu najbolje da je sami pročitate i vidite zbog čega je osvojila srca žirija.

Škoj

Miriše škoj.
Luašći se vala.
Kampaneli se budu
i batuda grede
po cilon škoju.
Kolo brodic
furbaste maške
hranu išću.
Na špogu
kamižot i bjankeriju
refuli bure
sunprešaju.
Nane na bankini
fundoč čitaju,
a mularija na glavici
s baketinon
grdeline vataju.
Kad se doma tornaju,
z travese in
par smokav suhih
daju.
Inšoma, znuan i
šuperbo velin:
uzgor svih lipot
lipota škoja stoji.

Velebitski fotosafari
Kao što je pjesma svojstvena takva je i nagrada – cjelodnevni izlet na Velebit 9. svibnja 2013., fotosafari u kojem je Dario posjetio kanjon rijeke Zrmanje, crkvu sv. Frane , Tulove grede i još par znamenitosti Velebita. Poželimo mu još ovakvih uspjeha.

Tekst i fotografije: Dora Hrboka, 6.r.