Zadarski kantunić

Snaga je u slovu

Dani izvannastavnih aktivnosti

Dani izvannastavnih aktivnosti, sedmi po redu, održani su već tradicionalno početkom lipnja. Slogan ovogodišnjih Dana „Snaga je u slovu“  odražava stoljetnu težnju hrvatskoga naroda u održavanju svoje kulture i baštine, a sve je počelo upravo s mnogobrojnim natpisima uklesanima u kamen.

Snaga je u slovu

Ulicama Poluotoka 2. lipnja sve se šarenilo od raznobojnih slova. Najčešće su bila napisana glagoljicom, prvim hrvatskim pismom pa je to bila izvrsna prigoda da se podsjetimo glagoljice, a oni koji je još nisu naučili pisati da to pokušaju ovom prigodom.

Fešta od slova

Otvorenje je bilo na Narodnom trgu. U kulturnoumjetničkom programu nastupile su plesačice Plesnoga odjela Glazbene škole Blagoja Berse, a zatim su učenici iz svih zadarskih osnovnih škola govorili stihove o svojoj domovini i njezinoj baštini. Dane je otvorio pročelnik Upravnoga odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić, a zatim je svaka škola mnogobrojnim posjetiteljima i turistima pokazala u čemu je najbolja. Plesalo se, pjevalo i glumilo. U radionicama se izrađivala slova, nakit s privjescima slova i razne druge rukotvorine.

Dodjela nagrada i priznanja najboljima

Sljedećega dan u HNK Zadar Grad Zadar nagradio je najuspješnije učenike i njihove mentore koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta, te sudionike državnih smotri.

Prije dodjele priznanja pogledali smo kratki filmski zapis o Danima izvannastavnih aktivnosti prošlih godina. U kulturnoumjetničkome programu pjevale su članice zadarske dječje klape Bersice, Plesačice Plesnoga odjela Glazbene škole Blagoja Berse s recitatorima zadarskih osnovnih škola  nastupale su u impresivnom recitalu Slovo do slova snagu skriva. Sudjelovale su i polaznice Osnovne glazbene škole sv. Benedikta.

Više možete poslušati u RADIOVIJESTIMA.

Napisala: Josipa Dujić

Fotografije Grad Zadar