Projekti

STEM EDUKACIJA – OBRAZOVANJE ZA 21. STOLJEĆE

 

Učitelji naše škole 2022. godine prijavili su se i postali dio STEM  projekta STEM COUNTY – Jačanje STEM vještina u osnovnim školama u Zadarskoj županiji. Projekt financiraju Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Kraljevine Norveške u ukupnoj vrijednosti  966.407,85 eura. Razdoblje provedbe projekta je 15. srpnja 2022. – 15. travnja 2024.

 

Pojam STEM dolazi iz engleskog jezika, a zapravo je akronim satkan od početnih slova četiriju područja – science, technology, engineering i mathematics. STEM edukacija obuhvaća učenje četiriju disciplina (prirodne znanosti, informatike, inženjerstva i matematike) na interdisciplinaran način koji ima primjenu. No ono što je još važnije od samih STEM područja, način je primjene, odnosno učenja tih područja. STEM pristup znači da se dijete potiče na interdisciplinarno učenje, odnosno kombinaciju svih područja u rješavanju nekog zadatka. Dakle, izbjegava se učenje svakog predmeta za sebe, kao što je dugo bila tradicija u našemu obrazovnom sustavu, već se djecu prvenstveno potiče da razmišljaju, istražuju i povezuju.

KRATKI OPIS PROJEKTA

Projektom STEM COUNTY poboljšat će se STEM vještine učitelja i učenika u osnovnim školama u Zadarskoj županiji. Navedeno će se ostvariti modernizacijom školskih prostora, podizanjem kapaciteta učitelja, edukacijom učenika te razmjenom znanja i iskustava u STEM-u. Provedbom projekta opremit će se 13 STEM učionica u 13 osnovnih škola u Zadarskoj županiji.  Učenicima osnovnih škola uključenih u projekt pružit će se  jednake mogućnosti za edukaciju u STEM području, bez obzira na mjesto edukacije. Provedbom edukacija, sudjelovanjem na sajmovima, konferencijama, odlaskom na studijsko putovanje, 532 učenika i 58 učitelja će unaprijediti svoje vještine u STEM područjima. Aktivnost PROJEKTA STEM COUNTY potiču osmišljavanje i provođenje novih STEM aktivnosti za učenike oslanjajući se na ojačane kapacitete učitelja i odgojno-obrazovnih radnika.

STEM U OŠ STANOVI

Cilj projekta je unaprjeđenje STEM vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika te učenika u osnovnim školama u Zadarskoj županiji te modernizacija infrastrukture i nabava opreme koja će služiti za STEM aktivnosti.

U projektu STEM COUNTY  u našoj školi sudjeluju učitelji Anto Marjanović (Informatika), Zdenko Sikirić (Geografija), Danijela Nekić i Lea Brković Barešić (Tehnička kultura) i Marija Jurić (Matematika). U sklopu projekta naša škola dobila je novoizgrađenu učionicu i didaktičku opremu za učenje iz područja informatike, robotike, tehničke kulture i geografije. Ukupno se za sudjelovanje u projektu (radionicama, odlascima na STEM tjedne) prijavilo 40 učenika u našoj školi.

 

 

Zdenko Sikirić, prof.

Fotografije učenika OŠ Stanovi na STEM radionicama