Tema broja - U svijetu medija

Svi bi u kino – prvi inkluzivni festival u Hrvatskoj

Jučer, točno u podne u Art-kinu Croatia u Rijeci, svečano je otvoren Festival o pravima djeteta Svi bi u kino, prvi inkluzivni festival u Hrvatskoj, što znači da je čitav filmski program koji se prikazuje prilagođen osobama s teškoćama vida ili sluha.

 

Treći Festival o pravima djeteta

Program otvorenja vodili su Adrian Osmani, pjevač Marko Tolja i glumica Ana Vilenica, koja je objasnila da će slijepe i slabovidne osobe filmove moći pratiti zahvaljujući naraciji hrvatskih glumaca Kristine Krepele i Damira Markovine, dok su za osobe s oštećenjima sluha sve filmovi titlovani.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel prisutne je pozdravio i na znakovnom jeziku zahvalio je UNICEF-u i Uredu pravobranitelja za djecu što su omogućili da Rijeka bude domaćin Festivala.

Glavni organizator Festivala je UNICEF, a Ured pravobraniteljice za djecu, Hrvatski filmski savez i Grad Rijeka glavni partneri.

Na festivalu će biti prikazano 26 filmova djece i mladih, a gosti festivala bili su mladi autori filmova koji su predstavljeni i pozdravljeni pljeskom.U programu otvorenja prikazan je kratki dokumentarni film Hrc, snimljen u suradnji OŠ Ivana Perkovca i FKVK Zaprešić.U prepunoj dvorani Art-kina u publici su bili glumci Rade Šerbedžija i Alen Liverić, redatelj Dejan Aćimović te pjevač Damir Urban.

Program je nastavljen u 20.00 sati projekcijom filmova koji govore o pravima djece, a otvoren je našim filmom D kao Dominik.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=TQyhEPHMqM8

Slijedili su filmovi Svatko obrađuje svoj vrt  X. gimnaije “Ivan Supek” iz Zagreba; animirani film Oglasna ploča, FKVK Zaprešić, Voljeti nogomet u Podgajcima, SKIG-a iz Gunje, Pitagorin poučak iz Fužina; film iz Nizozemske Drona i ja, o autističnom dječaku i film poljskog autora Leslawa Dobruckog Mala nevjesta, dirljiva priča mlade turkinje koju su roditelji s trinaest godina gurnuli u dogovoreni brak u kojem je bila žrtva strašnog nasilja.

Drugi dan festivala odvijao se u 11.00 sati istovremeno u kinima Cinestar u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Zadru i Šibeniku. Među izabranim filmovima ponovno je prikazan i film naše filmske družine D kao Dominik.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=bqUXMe6v3YU

 Petra Vidaić, 8.r.

Oznake