Tema broja - U svijetu medija

Moj djed – radijski reporter

Biti unuka poznatoga djeda i još se baviti novinarstvom kao i on, nije nimalo lako jer je moj djed Božidar Klarić bio pionir zadarskoga radijskog novinarstva.

Novinarska karijera moga djeda trajala je više od četrdeset i jedne godine.

 

Ovdje Radio Zadar

Po završetku je studija kratko radio u prosvjeti, a onda se priključio skupini ljudi koji su 1968. pripremali osnivanje Radio Zadra, prve radijske postaje na zadarskom području. Nakon višemjesečnih priprema Radio Zadar počeo je emitiranje svoga programa 23. listopada 1968. Moj se djed s ponosom sjeća svojih prvih riječi na radiju: „Ovdje radio Zadar!“.

Iz djedovih priča saznajem da je Radio Zadar svoje emitiranje počeo u skromnim materijalnim i tehničkim uvjetima, a moj djed i njegovi suradnici radili su različite poslove. Djed se ubrzo opredijelio za novinarski posao u kojemu je ostao sve do odlaska u mirovinu, krajem 2009.godine Budući da je Radio Zadar početkom 1971. postao dio ondašnje Radio televizije Zagreb, danas HRT-a, uvjeti za rad i razvoj te radijske postaje bitno su se poboljšali, a njegovi novinari radili su i u programima Radio Zagreba, odnosno od 1990. Hrvatskog radija.

Urednik Pomorske večeri

Iz tih se ranih godina djed najviše sjeća reportaža o zadarskom kraju emitiranih na republičkom programu koje su doprinijele da se prirodne ljepote, a on ističe da našem kraju u tome nema ravna, predstave cijeloj Hrvatskoj, a i šire budući da se program tadašnjeg Radio Zagreba čuo u gotovo cijeloj bivšoj državi Jugoslaviji. U tim je vremenima radio i druge novinarske priloge. Dvanaest je godina bio urednik najstarije emisije Hrvatskog radija Pomorske večeri, a s veseljem će napomenuti da je prenosio i dvije utakmice u kojima se nogometni klub Zadar po prvi put u svojoj povijesti kvalificirao u Drugu jugoslavensku nogometnu ligu.

Ratni reporter

Ipak, s više se radosti prisjeća svojih novinarskih radova koji su najavljivali raspad Jugoslavije i stvaranje neovisne hrvatske države. S tim u vezi govorio je o prvim višestranačkim izborima u proljeće 1990. te o svemu onome što se nakon toga dogodilo u našoj domovini. Ne želeći, postao je ratni reporter i o agresiji na Hrvatsku i zadarski kraj izvještavao je cijelu Hrvatsku, ali i svijet, jer se tada Hrvatski radio čuo u cijelom svijetu, a i on se više puta tjedno izravno javljao hrvatskim radiopostajama u Australiji, SAD-u i Kanadi. Obavljajući posao ratnog reportera, proveo je puno vremena na bojišnici i svjedočio herojstvima naših branitelja. Često djed ističe da pripada generaciji koja je učeći novinarski zanat u socijalističkom jednoumlju, dala veliki doprinos demokratizaciji medija. Svoja iskustva ratnoga reportera rado ističe, ali naglašava da je taj posao radio vjerujući da na taj način daje svoj doprinos obrani domovine, a nada se da je svojim izvješćima olakšao patnje žiteljima zadarskoga kraja koji su bez struje i vode, dane, mjesece i godine provodili u skloništima. No, odmah dodaje da je to samo mali dio u odnosu na ono što su radili hrvatski branitelji braneći domovinu od agresije.

Novinarska sloboda

Nakon rat nastavio je s novinarskim radom u sada sasvim drugačijim uvjetima. Dobio je potpunu novinarsku slobodu, te naglašava da od neovisnosti Hrvatske do odlaska u mirovinu nije bio izložen nikakvim pritiscima i svoj je posao radio potpuno samostalno.

Govoreći o svojoj karijeri koju je teško sažeti u ovom  članku nije isticao uredničke poslove koje je tijekom karijere obavljao, jer je za novinara najveće zadovoljstvo kontakt sa slušateljima, a uredničke poslove obavljao je zato jer je i to netko morao raditi.

Radio je moj djed novinarski posao svih 41 godinu s ljubavlju prema zanatu, koji je po njegovom mišljenju, koliko god se to izvana i ne čini, najljepši posao koji je mogao izabrati. A potvrdu da je u pravu, kaže, dali su mu i slušatelji u njegovoj oproštajnoj emisiji prilikom odlaska u mirovinu: u samo 45 minuta zabilježio je 50 kontakata sa slušateljima kojih se i danas rado sjeća.

Iako ne voli statistiku, izračunao je da je tijekom svoje karijere napravio oko 3000 emisija, a napisao je više desetaka tisuća vijesti, izvješća, komentara i reportaža.

 

Tekst: Dora Klarić. 6.r.

Fotografije: Zvonimir Klarić, 6.r.; iz obiteljskog albuma