Tema broja - U svijetu medija

Z(K)ADAR proslavio 10. obljetnicu uspješnog rada

 Jučer je u Hrvatskom narodnom kazalištu naša filmska družina Z(K)ADAR proslavila 10. obljetnicu. Svečanost su započeli najmlađi filmaši Luka i Anđela riječima: “Ja sam imao dvije godine, a ja tek jednu kad je filmska družina počela s radom. Bilo je to 2001./2002. školske godine.”

Deset godina predanoga rada

Filmska je družina u deset godina svojega rada snimila preko dvadeset filmova, no kako je proslava bila uz Dan grada Zadra, tako je i izbor filmova bio tematski.

U punoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta nakon najave filmaša Petre, Luke i Anđele, koji su vodili program, zapjevala je klapa Kolajna, čija je članica profesorica Suzana Phillips, inače jedna od voditeljica filmske družine.

“Svoj jubilej posvetili smo našem gradu, kao dio bogatog programa proslave grada Zadra i blagdana sv. Krševana”, naglasila je ravnateljica Jurka Šaban, pozdravljajući okupljene. Prije deset godina ona je prepoznala važnost i želju svojih učenika da se bave filmom i pružila im svesrdnu pomoć.

Svečanost je otvorio Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra istaknuvši kako su slobodne aktivnosti jednako važne kao i nastava “jer djeci daju priliku pokazati svoje talente, a ona uživaju radeći ono što vole”.

O radu družine proteklih deset godina govorila je njihova voditeljica Slavica Kovač koja je osnovala družinu 2001. godine. Zahvalila se svima koji su u ovih deset godina podržavali rad družine, ističući kako je učiti djecu nečem tako lijepom kao što je film, bilo posebno zadovoljstvo. S radošću je pozdravila svoje filmaše, od onih prvih, koji su se pridružili slavlju, do najmlađih koji tek uče prve filmske korake.

Zamolila je našu gošću Sanju Šamanović, suprugu pok. redatelja Vedrana Šamanovića koji je zadarske male filmaše učio prvim filmskim koracima snimajući s njima filmove Barkajol i Pobjeda, da se obrati nazočnima.

Gospođa Vera Robić-Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, dugi niz godina s pažnjom prati i potiče rad filmskih družina i klubova diljem Hrvatske. Tako je svih deset godina podržavala rad naše filmske družine.

S radošću je govorila o družini naglašavajući da i grad Zadar ima svoje filmaše, zahvaljujući kojima je uvršten na kartu Hrvatskog filmskog saveza.

Uvaženi hrvatski redatelj Petar Krelja, koji je odabrao filmove za projekciju, istaknuo je da među snimljenim filmovima mladih filmaša ima početničkih radova, ali i pravih dragulja koji se odlikuju dokumentarnošću i inovativnošću.

Osim gostiju koji su govorili o filmašima, proslavu su uveličali Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić, voditelji FKVK Zaprešić, koji su filmskoj grupi Z(K)ADAR darovali jingl;  Marija Radočaj, voditeljica filmske družine Gajevci iz OŠ Ljudevita Gaja iz Zaprešića i Ivana Rupić, voditeljica filmske družine OŠ Jurja Šišgotića iz Šibenika.

Gospođa Višnja Biti, novinarka Hrvatskog radija, koja u svojim emisijama Zašto tako prati rad dječjih filmskih družina, snimala je materijal za još jednu emisiju Zašto tako.

Projekcija je započela prvijencem, dokumentarnim filmom Barkajol, a nastavljena filmovima Najvažniji su mi magarci, Sinjska alka, Sjaj i bijeda, Sretna, Kao Marija, Da ili ne, a završena filmskom razglednicom Zadru. Razdragana je publika svaki film nagradila pljeskom.

Tekst: Petra Vidaić, 8.r.

Fotografije: Marija Strgačić i Božidar Klarić, 8.r