Susreti

U Austrijskoj knjižnici

lampioni raznih boja
lampioni raznih boja
lampioni raznih boja

Dana 11. studenoga 2013. učenici koji njemački jezik uče kao izborni predmet sa svojom profesoricom Željkom Zrilić posjetili su Austrijsku knjižnicu „Dr. Alois Mock“ koja je 1. srpnja otvorena na Sveučilištu u Zadru. U knjižnici je organizirana radionica za učenike šestoga i sedmoga razreda.

Okupio nas je sveti Martin

Na radionici smo učili o kulturi proslave Svetoga Martina, blagdana do kojega se itekako drži u Njemačkoj, Austriji i drugim njemačkim govornim područjima.
U knjižnici su nas dočekale studentice njemačkoga jezika, a jedna od njih bila je Monika Marić koja nam je objasnila o čemu je točno riječ. Naime, Austrijska knjižnica jest mjesto u kojemu se čuva literatura na njemačkome jeziku.Veliki je izbor knjiga pa se za svaki uzrast pronađe zanimljiva knjiga.
To uključuje književnost za odrasle, osnovnoškolce i srednjoškolce, rječnike, povijesne zapise, znanstvenu literaturu, stručnu literaturu …
U knjižnici se često održavaju radionice za učenike osnovnih i srednjih škola kako bi djeca naučila mnogo o kulturi zemalja u kojima se govori njemački te proširila sposobnosti govorenja njemačkoga jezika.
Radionice se najčešće održavaju uoči dana kao što su Svi sveti, Sveti Nikola, a u ovom slučaju Sveti Martin.
U Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj sv. Martin jedan je od poznatijih i važnijih svetaca jer je poznat po svojim dobrim djelima. Posebno ga slave djeca.
U programu ove radionice bilo je predstavljanje sv. Martina kao povijesne ličnosti, pjevanje pjesama vezanih uz taj blagdan, razgledavanje knjižnice i izrađivanje lampiona koji su u velike važnosti za ovaj blagdan.

Tekst: Petra Drača, 7. r.
Fotografije: Dora Hrboka 7. r.

Oznake