Iz škole

Večer matematike

Večer matematike

U četvrtak 7. prosinca 2017. godine, u 18:00 sati, u svim školama u Hrvatskoj održana je Večer matematike. Radi se o skupu interaktivnih učionica koje potiču znatiželju učenika prema matematici. Svi zainteresirani učenici, u pratnji svojih roditelja, došli su u školu kako bi proveli ugodnu večer u rješavanju zadataka, zagonetki, ponavljanju nastavnoga gradiva i usvajanju novih spoznaja.

Večer matematike u OŠ Stanovi

U našoj školi svaki je razred imao pet centara sa zadacima. Kada bi učenici uspješno riješili zadatak postavljen u određenom centru, dobili bi žig. Nakon određenog broja žigova, svaki učenik dobio bi i nagradu. Naime, Školska knjiga sponzorirala je Večer matematike predmetne nastave u našoj školi i osigurala slatke paketiće za svakog sudionika, a troje njih dobilo je i vrijednu nagradu – Tehničku enciklopediju za mlade. Ove je godine je sudjelovalo dvostruko više učenika nego lani (njih pedesetak), a na godinu ih se očekuje još više.

Što je to Večer matematike?

Večer matematike je projekt Hrvatskoga matematičkog društva kojem je cilj popularizacija matematike. Učenici i njihovi roditelji obilaze matematičke centre  na kojima ih dočekuju matematičke igre kroz koje se isprepliće gradivo, ali i zabava (primjerice tangram, domino, potapanje brodova). Upravo je taj zabavni aspekt aktivnosti važan jer se njime otkriva često zaboravljena zabavna strana matematike. Isto tako, sve sudionike potiče na stvaranje novih ideja o tome što je to matematika, te koliko je zapravo neophodna u životu.

Lucija Marić i Ana Smokrović, 7. r.