Slobodno vrijeme

Božićno putovanje u Njemačku

Božićno putovanje u Njemačku

Dana 14. prosinca 2016  krenuo sam  s obitelji na put u Njemačku.  Išli smo u posjet prijateljima koji žive u malom selu u blizini grada Karlsruhe. Započeli smo putovanje u 6 sati. Put je bio dugačak i bilo mi je dosadno. Stigli smo u 21 sat.

Zabavno putovanje

Prvi dan proveden u Njemačkoj posjetili smo zoološki vrt u Karlsruhe. Vidjeli smo puno životinja i jako nam se svidjelo. Slijedeći smo dan posjetili Tehnički muzej u gradiću Spayer. Tamo smo vidjeli avione i vozila koja su sudjelovala u Drugom svjetskom ratu. U sklopu muzeja nalazi se izložba svemirskih letjelica. Najviše nam  se  svidio veliki Space Shuttle.

Te večeri smo išli na utakmicu Hoffenfeim vs Borussia Dortmund. Stadion je bio krcat ljudi.  Temperatura je bila ispod nule, ali to nama nije smetalo. Vratili smo se sa utakmice u ponoć umorni, ali zadovoljni.

Strasbourg

Sljedećeg smo se dana prošetali po Karlsruhe i išli na božićni sajam. U ponedjeljak smo posjetili Strasbourg, grad u Francuskoj. U Strasbourgu se nalazi sjedište Vijeća Europe, Europski Parlament i Europski sud za ljudska prava. Njegov centar je UNESCO proglasio svjetskom baštinom. Vidjeli smo puno znamenitosti iz turističkog broda  koji plovi po rijeci Ill oko starog dijela Strasbourga. Rijeka Ill je pritok rijeke Rajne koja spada u jednu od najvećih Europskih rijeka. Razgledali smo cijeli grad i jako nam se svidjelo. Najljepši dio grada je kvart Petite France koji  je pun  prelijepih kuća. Šetali smo gradom i divili se staroj katedrali Notre Dame koja je do kraja 19 st. bila najveća katedrala na svijetu.

Salzburg

U utorak smo krenuli natrag u Hrvatsku. Prenoćili smo u Salzburgu. Salzburg se nalazi u Austriji i poznat je po tome što se tamo rodio Wolfgang Amadeus Mozart. Tamo smo  posjetili prirodoslovni muzej. U njemu se nalazi izložba dinosaura, ljudskog tijela i akvarij u kojem smo vidjeli morskog psa. U sklopu muzeja nalazi se znanstveni centar u kojem smo mogli sami raditi eksperimente, npr. proizvoditi struju uz pomoć snage vode. Tamo smo naučili puno stvari koje nismo znali. Vidjeli smo razne preparirane životinje i žive zmije, ribe i morske pse. Bilo nam je odlično.

U srijedu u podne smo krenuli nazad u Hrvatsku.

Dino Mandra, 7. r.