Slobodno vrijeme

Uspješan transfer

Uspješan transfer

Slobodno vrijeme volim provoditi aktivno, stoga sam početak ljetnih praznika provela u Roču na Maloj glagolskoj akademiji. Zovem se Laura. Idem u 7. razred osnovne škole Stanovi. Donedavno sam išla u u OŠ Bartula Kašića. No, preselili smo se i promijenila sam školu. Snašla sam se brzo u novoj sredini i mislim da je to bio uspješan novinarski transfer iz Bartulina u Korake.

U OŠ Bartula Kašića bila sam aktivna. Ošišala sam svoju dugu kosu za udrugu Kosa Ljubavi. Donirala sam dio sebe i to je bio najljepši osjećaj u mojem životu.

Mala glagoljska akademija

Krajem prošle školske godine, točnije od 26. lipnja do 2. srpnja 2016. sudjelovala sam u MGA. Pitate se što je to. To je Mala glagoljska akademija, smotra učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Sudjeluju učenici šestoga razreda, zainteresirani za učenje glagoljice. To je bilo stvarno nezaboravno iskustvo.

Stazama glagoljice

Kada smo došli u taj mali gradić,  bio je to tako lijep trenutak. Bajkovit. Mali grad na brdu. Prirodne ljepote maloga istarskog mjesta. Roč me očarao.

U Roču smo bili sedam dana.Upoznala sam mnoge prijatelje, vidjela mnoge znamenitosti, a najbolje su bile radionice i upoznavanje akademika Josipa Bratulića te Franje Pare koji radi čuda na svom tiskarskom stroju. Hodala sam Alejom glagoljaša, posjetila Hum, Plomin, Labin, Barban, Žminj, Draguć, predivan gradić koji nazivaju istarski Hollywood.

Urednica Glagoljaške škrinjice

Prijavila sam se u Novinarsku radionicu i bila izabrana za urednicu novina. Uređivali smo web stranicu i Glagoljašku škrinjicu te zajedno s Grafičkom radionicom pripremali završnu točku s kojom smo se predstavili.

Rad u radionici – svakog dana novo iskustvo, novo učenje. Čast mi je bila i napraviti kratki intervju s akademikom Bratulićem, „čovjekom koji sve zna“ kako ga često nazivaju. On je neiscrpan, energičan, pun optimizma, i svi su htjeli s njim razgovarati, biti u njegovom društvu. Jedva sam ga stigla pitati par pitanja.

Ostale moje prijateljice sudjelovale su u Radionici freske (Katarina Vlatković), Keramičarskoj radionici (Marcela Nekić i Eva Knežević), a učiteljica Ana Lisica, koja nas jer vodila, bila je dio Grafičke radionice. U MGA možete se još prijaviti u Literarno-scensku i Povijesnu radionicu.

Roč – prava bajka

Nakon sedam dana uživanja, učenja i zabavljanja bilo je vrijeme da krenemo kući, u rodni Zadar. Bila sam jako tužna, jako mi se svidio Roč. Tako malo mjesto, a nudi puno toga.

Ima malo srce i mjesta za sve, cijelu Hrvatsku. Ako ikada budete u prilici posjetiti Roč, vjerujte mi, nećete požaliti!

Prava bajka!

Napisala: Laura Stilinović, 7. r.

Fotografije: Ana Lisica, prof.

Posluštajte Razgovor s akademikom Josipom Bratulićem i pratite Najbolju glagoljsku akademiju “Juri Žakan”.