Iz škole

Nepravilna držanja kod djece i adolescenata

Jučer je u našoj školi za učenike šestoga razreda održan sistematski pregled. Doktorica školske medicine Tatjana Mustač-Matulj pregledavala je učenicima kralježnicu, mjerila visinu i težinu. Zanimalo nas je što uzrokuje krivu kralježnicu i kako to spriječiti.

Je li nepravilno držanje uzrok problemima s kralježnicom kod djece i mladih?

Nepravilno držanje se obično zanemaruje. Najčešće se za to kaže: „to će nestati kad naraste“ ili“to mu je nasljedno, tako mu se drži otac ili majka“.Međutim, nije tako.

Danas često možemo čuti da se neko dijete loše drži. Neke studije navode da već pri upisu u prvi razred 20 % djece ima neki od oblika nepravilna tjelesnog držanja, a po završetku osnovne škole taj se broj povećava na 40 % s tendencijom rasta.

Kako možemo ojačati grupe mišića koje održavaju kralježnicu?

Grupe mišića, koje održavaju kralježnicu u uspravnom položaju, popuštaju zbog više razloga, a za posljedicu imamo skoliotično, kifotično ili lordotično iskrivljenje kralježnice.

Kod nepravilnog držanja još nema promjena na koštanim djelovima, pa se slabost mišića može može ojačati odgovarajućim vježbama. Međutim, ako se ništa ne poduzme dolazi do trajnih degenerativnih promjena na kralježnici.

Koji su razlozi nepravilna držanja?

Razlozi koji dovode do nepravilnog držanja mogu biti vanjski i unutarnji.Vanjski su uzroci: nepravilno sjedenje ili spavanje, nepravilno nošenje školske torbe (u jednoj ruci, na jednom ramenu, prenisko nošenje ruksaka)…, višesatno gledanje televizije i računala, neusklađenost školskog stola i stolice s antropometrijskim karakteristikama djece ( previsoke ili preniske stolice ili stolovi), …

Unutarnji su uzroci: poremećaj rada žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, anomalije razvoja…

Skoliotično držanje možemo opisati kao postranično iskrivljenje u lijevu, desnu ili obje strane.

Kifotično držanje je zapravo pojačana zakrivljenost kralježnice prema natrag (češće kod dječaka). Rizična djeca su ona koja su visoka, gracilna i slabije uhranjena.

Lordotično držanje – iskrivljenost kralježnice prema naprijed (udubljena leđa,izbočen trbuh) češće je kod djevojčica najčešće zbog slabe trbušne muskulature ili zbog prekomjerne tjelesne težine…

Može li se kod djece pojaviti skolioza?

Skolioze se mogu dijagnosticirati i kod male djece, ali se najčešće dijagnosticiraju kod adolescenata (pubertet).. U puberteu koji  kod djevojčica počinje između 10. i 12. g., a kod dječaka između 12. i 14. g dolazi do pubertetskog zamaha rasta (nagli rast u visinu), kada kosti naglo rastu u duljinu, a mišići ne prate taj tempo rasta i razvoja. Upravo zbog ovih promjena dolazi do nepravilnosti.

 Kada se provode sistematski pregledi?

Da bi što ranije otkrilli određena odstupanja, liječnici školske medicine provode intenzivnu kontrolu kroz sistematski pregled u V. i VIII razredu i screening (probir) kralježnice u VI. razredu, te sistematski pregled  u I. razredu srednje škole.

 

Djecu  koja imaju neki od navedenih nepravilnosti upućujemo na fizikalnu teapiju, gdje pod stručnim nadzorom uče vježbe kojima se jačaju mišići leđa i trbuha. Te se vježbe moraju provoditi svaki dan dok rastemo, a i dalje. Preporuka je baviti se simetričnim sportovima (košarka, odbojka, plivanje), ležati na kvalitetnom madracu (ne premekanom niti pretvrdom), pravilno sjediti (trup uspravan ili lagano nagnut  naprijed), uspravno se držati (ramena lagano podignuta i zabačena natrag), pravilno nositi torbu, ne sjediti dugo pred televizijom i računalom, pilates lopta umjesto sjedalice…

Kako kaže stara izreka: “Bolje je spriječiti nego liječiti“.

 

Ana Grgica Knežević, 6.r.

 

 

Fotografije sa stranica:

http://mameibebe.biz.hr

http://www.covermagazin.com

http://www.gorila.hr

Oznake