Slobodno vrijeme

S konjima u slobodno vrijeme

Između ljudi i životinja postoji iskonska veza, a jedna takva pojavila se i u mojem životu prije pet mjeseci, otkako sam postala članicom Konjičkog kluba Epona. O klubu mi je pričala prijateljica, a i naši su filmaši 2005. godine u klubu snimali svoj prvi igrani film Pobjeda.

U konjičkom klubu

U klubu je deset članica, no dosta djevojaka dolazi povremeno. Klub ima osam konja, a među njima se ističe Flipp, prvak u preponskom jahanju u Hrvatskoj. Ostali su konji: Blue Bell, Chaplin, Jack, Lady Gaga, Dudo, Highlander i Navahoo. Dan nam uveseljavaju i dvije male afričke patuljaste kozice, Kate i William. Radosno očekujemo malo ždrijebe koje će nam na proljeće podariti Blue Bell.

Kada sam se prvi dan pojavila u klubu, bila je to ljubav na prvi pogled! Konji su bili prekrasni, a cure su me ljubazno dočekale. U klub sam se upisala nakon par tjedana i dobila svoju člansku iskaznicu.

Jahačka oprema

Mnogi se pitaju kako se obući za jahanje, no to zavisi o vama. Za vrijeme jahanja od opreme biste trebali imati jahaće čizme s glatki đonom kako bi vaša noga lakše skliznula iz stremena prilikom nekoga nenadanog pada ili problema, hlače rajterice, pamučnu majicu ili nešto slično, tanke kožnate rukavice i jahaću kacigu.

No, može to biti nešto iz vašeg svakodnevnog odijevanja, npr. tenesice ili cipele s izlizanim đonom, uske traperice, pamučna majica i kaciga po izboru.

Konj je plaha i plemenita životinja i već na prvi pogled izaziva strahopoštovanje zbog svoje veličine. Konje valja upoznati izbliza, naučiti kako se ophoditi s njima, kako im prići. Priđite mu bez straha jer konj osjeti da se bojite i postaje nepovjerljiv prema vama. Konja treba timariti i hraniti jer se tako rađa i stvara prijateljstvo između vas i konja.

 

Petra Drača, 7.r.