Slobodno vrijeme

Viktorija Vidaić – nada zadarskog plivanja

Viki (13), kako je zovu od milja, plivanjem se bavi od 2007. godine. Da sada je osvojila brojne nagrade: 31 medalju, 6 diploma te 1 suvenir-nagradu. Najbolja su joj državna natjecanja na kojima je sudjelovala dva puta, na jednom se plasirala u prvih 20. Za plivanje kaže da joj nije samo hobi nego i više od toga, te da ne namjerava odustat od njega u bližoj budućnosti, a poslije, tko zna, možda joj postane i životni poziv. Među hrvatskim plivačima uzor joj je Sanja Jovanović, a među strancima Michael Phelps.

Medalje već na prvom natjecanju

Treninge ima svakodnevno od 15 -18 sati, na kojima prepliva 3 – 4 km. Subotom trenira ujutro, tako da je jedino nedjeljom slobodna, ali i to je rijetko jer većinu vikenda je na natjecanjima, na kojima ostvaruje sve bolje i bolje rezultate. Uz sve treninge ipak nađe vremena za učenje, te kaže da joj knjiga ne pati. “Nije lako, ali kad nešto voliš, nije teško”, odlučna je talentirana Viki.

Plivanje je otkrila sasvim slučajno. Kada joj se više nije sviđao hobi, kojim se bavila tri godine, počela je tražiti drugi. Za njezine današnje uspjehe dijelom je zaslužna i mamina prijateljica, koja joj je preporučila plivanje kao slobodnu aktivnost, barem preko ljeta.

Treneri su uočili njezine sposobnosti te su je već nakon prvog treninga odveli na natjecanje. “Samo sam molila Boga da izdrži, da barem uspije preplivati bazen”, otkriva Viktorijina mama Branka. Na istom je natjecanju oduševila i sebe i mamu i publiku ostavivši druge natjecatelje gotovo na pola bazena i osvojivši četiri medalje.

Kada sam je upitala za tremu, kao iz topa je odgovorila: “Naravno da imam tremu! Ali, srećom, ona me napušta u trenutku kada uskočim u vodu i zaplivam. Važno je koncentrirati se.” Najdraži su joj treninzi kada se utrkuju u klubu te kada im trenerica mjeri vrijeme.

Što o njoj kaže trenerka

Viktorijina mlada trenerka Josipa Nekić rekla nam je: “S Viktorijom radim već četiri godine i svake je godine sve bolja i bolja, sve je zrelija. Dosta je emotivna, a plivanje obožava. Na svim natjecanjima se daje maksimalno, bila u potpunoj formi ili ne. Sudjeluje u mnogim natjecanjima. Trenutno je kadet, a od 2012. bit će mlađi junior. Njezina je tehnika prsno, a dobro joj idu i kraul i mješovito, s kojima je nastupala i na državnom prvenstvu. Uvijek je prijateljski raspoložena, nasmijana i voli društvo.”

Petra Vidaić, 8. r.

Oznake