Tema broja - Naša druga strana

ŠAH – MISAONA IGRA NA PLOČI

 

Mnogi naši učenici vole i igraju šah. Šah kao izvannastavnu aktivnost u našu školu donio je profesor geografije i povijesti Zdenko Sikirić i osnovao  šahovsku sekciju 2015. godine. Od tada naši učenici redovno igraju šah i osvajaju razna natjecanja.

ŠAH U NAŠOJ ŠKOLI

U prvom nastupu na Županijskom natjecanju ekipa naše škole osvojila je 4. mjesto, a na drugom (2016. godine) prvo mjesto u županiji, a zatim na prvenstvu Dalmacije 2. mjesto. Nakon toga naši šahisti osvajali su druga ili treća mjesta na županijskim natjecanjima pet puta. Godine 2021. prvi put na natjecanju sudjelovala je muška i ženska ekipa koja je osvojila drugo mjesto.

OŠ Stanovi 2018. g. bila je domaćin županijskog Natjecanja u šahu, a godinu prije u školi je održan Dan šaha na inicijativu sveučilišnog profesora dr. sci. Patrika Levačića, međunarodnoga  šahovskog majstora, u svrhu promicanja pozitivnih učinaka šaha na razvoj intelektualnih sposobnosti kod djece u našoj školi. Učenici su motivima šaha ukrasili prostor i stolove za igru na kojima su složili 12 šahovskih ploča s ukupno 384 figure, a zatim je majstor Levačić istovremeno igrao na svih 12 ploča i pobijedio u svim partijama. Kao iznenađenje bio je dolazak dvojice igrača KK Zadar – Luke Tomasa i Tonija Jelenkovića i direktora KK Zadar Željka Žilavca. Majstor Levačić u kratkom razgovoru i pozdravnom govoru istaknuo je neke od  pozitivnih učinaka šaha, a mi smo izdvojili neke: povećanje koncentracije i unaprjeđenje pamćenja, šah ističe važnost analiziranja problema, planiranja i kontinuiranog nadgledanja igre, zahtijeva sposobnost predviđanja mogućih poteza pa pomaže u razvijanju vizualnih i specijalnih sposobnosti, omogućava vježbanje samostalnog donošenja brzih odluka pod vremenskim pritiskom.

PRVE IGRE NA PLOČI

Egipćani su imali igru na ploči 3000. pr. n. e. koja se zvala senet (prolaz). Senet je igra za dva igrača na ploči podijeljenoj na kvadrate s pješacima kao figurama. Kretanje je bilo određeno bacanjem malih štapića (slično današnjoj kocki). Kinezi su također imali igru na ploči 1500. pr. n. e. Zvala se liubo: liu = šest, bo = štapići.

NASTANAK ŠAHA

U 6. stoljeću u Indiji se pojavljuje chaturanga. Ploča (8 x 8 polja) na kojoj se igralo preuzeta je od igre stare 2500 godina koja se zvala ashtapada. To je prva verzija šaha. Igra se temeljila na različitim rodovima stare indijske vojske: pješaci, kralj i njegov savjetnik (general, kasnije kraljica), slonovi (lovci), konjica (konji, skakači) i kočije (brodovi, topovi, kule).

Iz Indije se oko 600. g. chaturanga proširila u Iran, gdje se naziva shatrang. Tu se napad na kralja počinje zvati shah (u Farsi jeziku shah znači kralj), a shah mat kad kralj više nije imao kamo. Okupacijom Irana shatrang su preuzeli Arapi. Kasnije će ga proširiti preko Španjolske na Europu. Arapi su prvi igru šah digli na razinu znanosti objavljujući knjige s otvaranjima i šahovskim problemima. Prvi put šah se u Europi spominje 997. g. u pjesmi na latinskom “Versus de scachis” u Švicarskoj, u opatiji Einsiedeln. Tu se spominje ploča u dvije boje radi lakšeg igranja, a i kraljica je zamijenila savjetnika.

Dolaskom u Europu mijenjaju se i imena i oblik figura. Savjetnik se mijenja u kraljicu, konj u viteza, kočija u kulu, a slon u biskupa. Godine 1849. uveden je standard za šahovske figure – Stauntonove figure. Godine 1867. uvode se mehanički satovi na turnire, a 1886. g. održano je prvo Svjetsko prvenstvo u šahu.

Stavovi i vrijednosti koje izgrađujemo i na koje djelujemo igrajući šah su: učenje, rad, disciplina, mudrost, kreativnost, red, istina, samopoštovanje, pravda, samokritičnost, sloboda, mentalno zdravlje, prijateljstvo, dostojanstvo, upornost, osobnost i solidarnost. Sve ove vještine potrebne su nam u životu i radu pa preporučujem svima da nauče i zaigraju partiju šaha.

 

Zdenko Sikirić, prof.