Iz škole

Sjećanje na Vukovar i Škabrnju

Sjećanje na Vukovar i Škabrnju

Dan koji u našoj školi obilježavamo s posebnim pijetetom je 18. studenoga, dan kada je prije dvadeset pet godina ugašeno mnogo života u Vukovaru, našem gradu heroju, i malom ravnokotarskom mjestu Škabrnji. Naša se škola na poseban način sjeća godine 1991. kada su ratnim vihorima obavijeni, i Vukovar i Škabrnja, pali u neprijateljske ruke.

 Obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju

 

Naši užurbani životi i svakodnevne školske obaveze zaokupljaju većinu naših misli. Danas nam je gotovo nezamislivo da je postojalo vrijeme u kojem ljudi nisu mogli izvršavati svoje obaveze, koji nisu mogli ići na posao, u školu ili na treninge. Ne zato što to oni nisu htjeli, već zato što nisu mogli. A mnogi su te godine okončali svoj životni put. Njima u čast učenici i učitelji naše škole izrazili su svoju ljubav i poštovanje školskom priredbom.

Dvadeset pet lučica

Svečanost smo započeli hrvatskom himnom. Učenice šestih i sedmih razreda u spomen žrtvama Domovinskog rata zapalili su 25 lučica kao simbol na 25 godina od stradanja Vukovara i Škabrnje. Svaka lučica predstavlja jednu godinu boli i patnje stradalih Škabrnjanaca i Vukovaraca. Ostatak publike odao im je počast minutom šutnje. Nakon toga pušten je isječak iz filma Requiem in mig maggiore Zadar 1991. gospodina Milivoja Dujele koji je ovjekovječivši te ratne godine, oteo ih zaboravu.

Čitanje domoljubne poezije

Priredbu je upotpunilo čitanje domoljubne poezije. Prva na redu bila je pjesma Ante Nadomira Tadića Šutre Molitva za Škabrnju i Vukovar koju je pročitala učenica Mija Pinčić. Nakon toga uslijedila je izvedba pjesme Milost koju je na violini odsvirala učenica 5. razreda Mia Buljat.

Poslušali smo snimku našega poznatog radijskog novinara Siniše Glavaševića pod nazivom Pismo Hrvatima. Ovo je mnogima potaknulo tužna sjećanja na njihove najmilije, prijatelje, rodbinu, obitelj i sugrađane koji nažalost nisu više s nama, pa su neki od njih pustili i suzu. Uslijedilo je čitanje Sinišine priče Časni i ponosni Grade!, iz njegove zbirke priča Priče iz Vukovara, koju je pročitala učenica Teuta Uskok. Pjesmu Josipe Brkić Škabrnja interpretirala je učenica Adrijana Baždarić. Poznato djelo Hrvoja Hegedušića pod nazivom Stoji grad krasnoslovila je učenica Lara Pedić, a zatim je otpjevao veliki i mali školski zbor pod vodstvom profesorice Magdalene Miočić i učiteljice Ane Ribić. Učenica Lucija Opsenica pročitala nam je pjesmu Mate Ganze, Traženje riječi za Vukovar.

Nikola Šimić Tonin, gost svečane priredbe

Gost ove svečane priredbe bio je pjesnik Nikola Šimić Tonin koji je uveličao ovaj svečani Dan sjećanja svojom poemom Ustani kad kažeš Vukovar.

Završetak priredbe obilježen je svečanim tonom i izražavanjem ljubavi prema Domovini za koju su pali toliki životi. Krasnoslov pjesama Zemljo Hrvatska Katarine Pavičić i Tvoj san cio, Croatio Ante Nadomira Tadića Šutre izvele su učenice Enia Perica i Ivana Bakarić, a izvedbe pjesama, maloga i velikoga zbora, uz instrumentalnu pratnju Moja domovina i Croatio iz duše te ljubim publiku su dirnule u srce i ostavile osebujan dojam.

Svima koji su svoje živote darovali za slobodu neka je vječna hvala i slava!

Josipa Dujić i Marcela Bacalja, 8. r