Slobodno vrijeme

Snimali smo emisiju Stigla je pošta

Snimali smo radijsku emisiju Stigla je pošta

Da se dobar glas daleko čuje, dokazali smo 20 prosinca 2016. godine kada je u našu školu došla novinarka 1. programa Hrvatskoga radija, urednica emisije Stigla je pošta, gospođa Sandra Maričić. Pročitavši u Koracima kako učenici 6. b razreda izrađuju zanimljive društvene igre na temu lektire, odlučila je snimiti naše novinare te učenike šestih, sedmih i osmih razreda.

Lektira u slobodno vrijeme 

Lektira je vječna tabu tema, no da ne bi bilo tako pobrinuli su se učenici kojima predaje profesorica Slavica Kovač koja nama učenicima dozvoli da lektiru radimo na zanimljiv i kreativan način. A kako smo došli do toga? Kad smo profesoricu pitali kako ćemo prikazati pročitanu knjigu njezin je odgovor glasio: „Iznenadite me!“ Time je pred nas stavila težak, ali i kreativan zadatak.

Šestaši – tvorci društvenih igara

Gospođa Maričić porazgovarala je s učenicima 6.b razreda koji su za prosinac imali lektiru Priče iz davnine Ivane Brlić Mažuranić. Učenici su se rasporedili u četiri grupe. U svakoj je grupi bilo pet učenika koji su napravili igru za jednu priču. Tako su nastale igre Kako je Potjeh tražio istinu, Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica, Sunce djever i Neva Nevičica i Ribar Palunko i njegova žena.

Učenici su objašnjavali pravila igre koju su sami realizirali od ideje do izrade ploče i figurica te niz pitanja kojima su kroz igru provjeravali jesu li njihovi prijatelji pažljivo pročitali lektiru.

Sedmaši – od lutkarske predstave do radijske emisije

Učenici 7. b razreda govorili su o važnosti čitanja i o tomu kako na satu lektire mogu iznijeti svoj dojam o knjizi pa makar on bio i negativan. Ako učenik dobro razradi zašto mu se lektira ne sviđa, može biti nagrađen odličnom ocjenom. Važno je iznijeti svoj stav i braniti ga.

Prisjetili su se kako su radili lektiru i prethodnih godina pa su Ema i Kata osmislile lutkarsku predstavu za Bajku o ribaru i ribici. Izrađivali su odlične stripove za Povjestice Augusta Šenoe. Interpretaciju romana Tvist na bazenu osmislili su kao radijski talk show, tj. razgovornu emisiju. Bilo je tu zanimljivih plakata,  osvrta, karakterizacija likova romana Divlji konj na način da svaki učenik ispripovijeda u kojem je liku pronašao sebe, a lektira koja im se najviše svidjela je Mali ratni dnevnik.

Na pitanje novinarke oduzima li im priprema i izrada projekta puno vremena, učenici su rekli da im je to zabava u slobodno vrijeme i da takvu obradu lektire smatraju zabavom, a ne obvezom.

Osmaši – od izrade novina/časopisa do pisanja pisma

Učenici 8. b razreda dobivaju ozbiljnije zadatke koji ih itekako povezuju u timski rad kao izrada novina na temu pročitane lektire do pisanja pisma glavnome ili čak i sporednome liku. Pripovijetka Alkar bila je povod za izradu predivnih časopisa, a galeb Jonathan Livingston bio je osoba kojoj su učenici pisali intimno pismo budući su se cijeli mjesec bavili pismom čitajući ulomke epistolarnih romana i učeći kako se piše pismo. Najbolja pisma napisali je Luka Sabalić i Josipa Dujić koji su ih pročitali u snimač novinarke emisije Stigla je pošta.

Kako smo imali puno toga za reći, snimljeni materijal dostatan je za dvije emisije.  Prva je emitirana 30. prosinca 2016., a druga ide 6. siječnja 2017.

Emisije možete poslušati u našim Radiovijestima.

Lara Pedić, 7. r.