Trenutci zabave

Svjetski dan kravate u OŠ Stanovi

Svjetski dan kravate u OŠ Stanovi

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Stoga Academia Cravatica proglašava 18. listopada Hrvatskim i svjetskim danom kravate. Učenici i učitelji u OŠ Stanovi obilježili su ovaj dan na veseo i kreativan način.

Kravatu su izmislili Hrvati

Učenici naše škole u Školskoj knjižnici danima su izrađivali kravate origami tehnikom. Bilo je vrlo zabavno izraditi kravate različitih boja i dizajna. Naša knjižničarka Božena Ivankov podržavala nas je u izradi, a nabavila je i sav potrebni materijal za izradu raznobojnih kravata.

Ulogu manekena za prezentaciju naših uradaka preuzeli su neki učitelji, a pridružio im se i naš ravnatelj.  Prof. Zdenko Sikirić priredio je s mladim povjesničarima školski pano ispred knjižnice na istu temu.

Povijest kravate

Riječ kravata dolazi od francuske riječi “croata”. U svojoj knjizi “La Grande Historie de la Cravate”, francuski pisac Francois Chaille, na sljedeći način govori o kravati:

“… Oko 1635. godine, nekih šest tisuća vojnika i vitezova, stiglo je u Pariz kao podrška francuskom kralju Luju XIII. među njima je bio veliki broj Hrvata. Tradicionalna odora s vezanim, oslikanim, maramama oko vrata pobuđivala je pažnju francuskog dvora. Marame su bile napravljene od različitih materijala, od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili časnici. Taj “hrvatski elegantni stil”, potpuno nepoznat u tadašnjoj Europi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje simbol kulture i elegancije. U Englesku je kravatu donio Karlo II. po svom povratku iz izgnanstva. Kravata je ubrzo osvojila, kao modni odjevni predmet, i cijelu Europu…”

Postoji čak 85 teorijskih mogućnosti vezivanja čvora kravate. Kad se radi o obliku, danas su u upotrebi kravate izdužena oblika (“oblik poluboce”), koje su i najpopularnije, zatim vrpce ili leptir-mašne, te tzv. ascot-kravate.

Paola Brnin, 8. r.

Foto: arhiva šk. knjižnice