Susreti

Lijep osmijeh i s aparatićem

ortodontSigurno se zgrozite kad čujete riječ „aparatić“. No, to ne mora biti noćna mora. Npr., mnoge zvijezde i slavni uobičavaju ga nositi, što znači da on ima više namjena jer je ujedno aparat za ispravljanje zubi i modni detalj. Uz to, ako imate nepravilno raspoređene zube, morate ga nositi zbog zdravlja zubi i ljepšeg osmijeha.

Htjeli smo čuti i profesionalno mišljenje o aparatićima pa smo se uputili ortodontici Ivani Miletić i postavili joj nekoliko pitanja.

S koliko godinama pacijenti dobivaju aparatić?
Ortodontu je najbolje otići na prvu kontrolu za vrijeme miješane denticije, dakle kad počnu ispadati mliječni zubi i zamjenjuju ih trajni. Ortodont će postaviti dijagnozu, te s obzirom na situaciju započet će s terapijom, što ne znači da će pacijent odmah nositi aparatić, ali je vrlo bitno doći na vrijeme da bi se skratila buduća terapija.

Koje su prednosti fiksnog u odnosu na mobilni arapartić?
Pacijent može dobiti jedan mobilni ili fiksni aparatić. Velika je razlika između njih.Mobilni aparatići su oni koji se vade iz usta , a rade se za  svakog pacijenta individualno.Oni se mogu nositi samo dok pacijent ima mliječne zube. Onaj tren kad pacijent izgubi zadnji mliječni zub, zubi se mogu korigirati samo fiksnim aparatićem koji je prilijepljen za zube, a ukloniti ga može samo ortodont. Ujedno, mobilni može ispraviti dosta nepravilnosti, ali je i pregrub za neke stvari. Dakle, tu nema nikakvih prednosti.

Boli li cijeli proces postavljanja i nošnja aparatića?
Proces postavljanja ne boli uopće, osim što je neugodno prvi puta dugo držati usta otvorenima. Prvi tjedan nakon što je aparatura postavljena, (govorimo o fiksnoj aparaturi) postoji preosjetljivost zubi, te je poželjno da se jede mekana hrana. Nakon toga perioda zubi više nisu osjetljivi.

Koliko traje prosječno nošenje aparatića?
Nošenje mobilnih aparatiće traje duže, prosječno od dvije do tri godine. Jedna prosječna fiksna terapija traje od devet do dvanaest mjeseci. Svaka terapija je strogo individualna, od pacijenta do pacijenta, te kod nekoga malo duže, a kod nekoga malo kraće.

Kako održavati dentalnu higijenu tijekom nošenja?
Vrlo je bitna higijena tijekom nošenja. Svaki ortodont prvo provjeri je li optimalna higijena u redu. Ako higijena nije optimalna, najčešće i ne počinjemo odmah. O važnosti higijene tijekom nošenja aparatića govori se kod svake kontrole, jer ako se dobro ne čisti javljaju se mineralizacije na zubima tj. bijele mrljice nakon skidanja aparatića, što je vrlo neugodno.Ako se pojave, ortodont skida aparaturu prije vremena.

Koliko košta prosječni mobilni, a koliko fiksni aparatić ?
To ovisi o ortodontu, no prosječni mobilni aparatić iznosi otprilike oko 4.000 kn, dok je fiksni puno skuplji te iznosi najčešće 14.000 kn.

aparatici

Kakva su iskustva pacijenata nakon nošenja ?
Ja bih rekla da je ortodontska terapija u usporedbi sa zubarskom, jedna vrlo ugodna terapija: kao prvo radi se o pacijentima koji nisu bolesni, dakle ništa ih ne boli osim prve osjetljivosti zubi, pacijenti dolaze rado na terapiju, vezani su mjesečnim kontrolama s ortodontom i svaka sljedeća kontrola nosi jedan mali pomak nabolje, tako da su pacijenti vrlo zadovoljni i vlada jedna dobra atmosfera u ordinaciji, a na kraju budemo svi zadovoljni kad skinemo aparatić. Obično se pacijenti iznenade jer ipak aparatura sakrije zube pa kad skinemo, svi budu sretni i samo “rade” ogledala – gledamo se i smijemo. Tako da mislim da je ovo jedna vrlo, vrlo zahvalna profesija i sretna sam što sam ortodont.

Nakon ugodnog razgovora s ortodonticom Miletić i same smo obavile kratki pregled te se uvjerile da se ne moramo bojati aparatića.

Zanimljivosti o aparatićima:

Neobičan detalj – nevidljivi aparatić
Nošenje aparatića nikoga ne bi trebalo zabrinjavati jer je to tek privremena opcija. Ako vam je neugodno nositi ga, o njemu trebate razmišljati kao o neobičnom detalju. Ako imate baš jaku neugodu oko nošenja „omraženog željeza“, danas postoji opcija nošenja nevidljivog aparatića. Ako još niste čuli,to je aparatić kojemu se bravice nalaze s unutarnje strane zubi,te ima bolju funkciju. No,uvijek postoji to „ali“,jer mu cijena i nije baš pristupačna, a i neugodniji je za nošenje.

Mobilni aparatić
Ako još uvijek imate mliječne zube, a vaš ortodont kaže da morate nositi aparatić, to znači da ćete nositi mobilni aparatić. Mobilni aparatić je aparatić koji se nosi u određenom terminu, najčešće noću. On se može skidati i stavljati kad pacijent odluči, ili kad mu je termin za nošenje. Ako pak imate sve trajne zube, to znači da ćete nositi fiksni aparatić. Fiksni je aparatić aparatić koji se, za razliku od mobilnog, nosi stalno, a može ga skinuti samo ortodont.

Održavanje
Održavanje higijene ni kod jednog ni kod drugog aparatića nije baš jednostavna. Zube valja prati nakon svakog obroka i izbjegavati kokice, razne sokove, tvrde slatkiše, a posebno žvakaće gume koje se tako lako (kao i svi drugi nabrojeni proizvodi) mogu zalijepiti za bravice i teško ih je skinuti.

Tekst i fotogrfije: Petra Karla Amanović i Dora Hrboka, 6.r.