Susreti

Uz 150. obljetnicu Narodnog lista

Narodni muzej Zadar 25.svibnja 2012. u Kneževoj palači postavio je izložbu.povodom 150. obljetnice djelovanja Narodnog lista, bisera zadarske kulturne baštine.

Najstarije živuće hrvatske novine, zadarski Narodni list prvi je put izašao 1. ožujka 1862. godine, a svojom je pojavom, tekstovima i borbom za materinski – hrvatski jezik, pobudio i međunarodnu javnost.

Čast da otvori izložbu pripala je Vjekoslavu Suraću, fotoreporteru Narodnog lista nakon ponovnog pokretanja novina 1946. godine. Željeli smo stoga razgovarati s njim, a tema je bila, a što drugo nego, Narodni list.

Ponosan sam na Narodni list

Kako ste se osjećali na otvorenju izložbe?

Osjećao sam se vrlo emotivno, uz Narodni me vežu predivne uspomene. Stotine su novinara i fotoreportera prošle kroz njega, tukli su ga vjetrovi i kiše, ali je opstao. Malo je listova u svijetu koji imaju takav kontinuitet izlaženja. Kad sam dobio čast da baš ja otvorim izložbu, bilo mi je jako drago, bio sam silno ponosan.

Kako ste počeli raditi za Narodni list? Koliko ste uopće imali godina kada ste počeli?

Zanat sam počeo učiti 1945., a bilo mi je svega 16 godina. Priča bi išla ovako: Narodni list je za vrijeme Drugog svjetskog rata prestao izlaziti, da bi nastavio izlaziti nakon rata pod imenom Glas Zadra. I tako sam ja kao mladi fotograf slučajno, jer moj šef nije mogao, fotografirao na dan kada je List obnovljen. Onda nije bilo toliko fotoreportera kao danas, a bome niti fotoaparata. Fotoaparat je bio prava rijetkost. I kada je trebalo nešto slikati, še bi poslao mene. Tada se autori fotografija nisu potpisivali, tako da se nije znalo tko bi ih slikao, a zasluge su se uglavnom pripisivale uredništvu. Onda je došao gospodin Ante Brkan i rekao da moje fotografije neće ulaziti u novine bez mog potpisa. Danas kada šaljem slike za novine, više mi uopće nije važno hoće li biti objavljeno moje ime ili ne, jer ja sam svoju kvalitetu odavno dokazao. A kada sam bio mlađi, to me je više interesiralo.


Urednica Simeona Pancirov i Vjekoslav Surać (Foto: Ivan Jamičić – Zadarski list)

Što Narodni list znači na naš grad?

On znači puno za naš grad, i to ne samo za njega, već za cijelu Hrvatsku, za cijeli naš narod. U to doba je bilo previranje između Talijana i Hrvata, a Narodni je izlazio i na talijanskom jeziku pod nazivom Il Nazionale, a imao je i Prilog k Narodnom listu na hrvatskom jeziku.

List se uvijek borio za hrvatski jezik.

Napisala: Petra Vidaić, 8.r.
Fotografirao Božidar Klarić, 8.r.

Oznake