Tema broja - Osamnaest godina Koraka

Osamnaest godina ‘Koraka’

Osamnaest godina Koraka

Godina za godinom i evo nas u osamnaestoj godini postojanja našeg školskog lista Koraci. A kako su Koraci nastali? Godine 1999. tadašnja ravnateljica škole Jurka Šaban i profesorice hrvatskoga jezika Vesna Dunatov, Dinka Golem i Slavica Kovač pokreću školski list. O nazivu lista dosta se raspravljalo da bi se na kraju odabralo ime – Koraci.

O prvom broju Koraka

Jedna se zanimljivost veže uz samo ime našega školskog lista. Kad je list nazvan Koraci, nije se znalo da su školske godine 1958./59. profesorica Katica Car pokrenula školski list pod nazivom  Prvi koraci. Taj je podatak otkrila profesorica Slavica Kovač listajući Ljetopis OŠ Centar čija je sljedbenica naša škola Stanovi.

Od početka među najboljima

Urednici prvoga broja Koraka bili su učenici Martina Lulić, danas pravnica i Mate Mijić, danas politički komentator. Odgovorna je urednica prva tri broja bila profesorica Slavica Kovač. U prva tri broja Koraka nalazio se literarno-likovni podlistak Stope koji je uređivala prof. Dinka Golem, a likovni je urednik bio profesor likovne kulture Boris Žuža.

Već prvi broj u svibnju na Hrvatskom školskom susretu LiDraNo ’99 dobiva Diplomu za najbolje ostvarenje među školskim listovima, a naša urednica Martina Lulić svojim novinarskim radom Biti ili ne biti Melita Žganjer, također osvaja Diplomu u kategoriji samostalnoga novinarskoga rada.

O uspjesima u školi i izvan nje

Na 36 stranica mali su novinari pisali o najvećim uspjesima škole u 1998., o događajima u školi i izvan nje, o susretu s piscima, sudjelovanju na literarnim natječajima, obilježili su 150 obljetnicu prestanka izlaženja Zore Dalmatinske, prvoga hrvatskoga preporoditeljskoga časopisa, o Zadru kao središtu gdje su se odvijali neki kulturni događaju prvi put, kao npr. prvi hrvatski roman Planine Petra Zoranića, prva hrvatska čitaonica, djelovala prva hrvatska udruga Crvenoga križa, izlazile prve živuće hrvatske novine Narodni list koji izlazi i danas, svoje je prve pjesme na hrvatskom jeziku pisao Petar Preradović i mnogi drugi događaji…

Postojao je u Koracima i Kutak za roditelje, pisao je i lutajući reporter Mislav Dević o vučijama, pisalo se o preškim praljama, o starinskim vjenčanjima na Pašmanu, pisalo se i o Maturalcu u Dubrovnik, ali i posjetu Beču, o prvim ljubavima, modi…

Glumac Josip Genda u Koracima

Ono, na što su novinari bili posebno ponosni, bio je intervju s poznatim hrvatskim glumcem Josipom Gendom. Kad su Koraci izašli iz tiska, poslali smo mu ga, a odgovor s riječima pohvale stigao je iz Splita vrlo brzo.

Kako je u to vrijeme bio popularan crtić o obitelji Simpson, tadašnji urednik Mate Mijić piše članak pod nazivom Svakidašnji život Barta Simpsona.

Godinu ranije postali smo članica velike obitelji Ekoškola pa je i to trebalo zabilježiti, a učenici trećeg razreda sa svojom učiteljicom Marijom Prelas kao hobotnice osvojili su 1. nagradu na dječjem karnevalu.

Sportski kutak

Pisalo se i o braći Eškinja koji su se bavili veslanjem, a danas je jedan od njih profesor kineziologije. U sportskoj temi bio je i članak Ivana Čeperkovića koji je kao nagradu za najbolji literarni rad na temu Fair play u sportu pod vodstvom svoje mentorice Dinke Golem, dobio četverodnevno putovanje na Svjetsko nogometno prvenstvo u Francusku. Bilo je to upravo ono prvenstvo kad je naša nogometna reprezentacija osvojila 3. mjesto.

Tradiciju odličnog školskog lista nastavili smo sljedećih osamnaest godina.

Lara Pedić, 8. r.

Fotofrafije iz arhiva Koraka